fbpx

9 knep som gör dig till ett proffs i köket

by Redaktionen

Är du en amatörkock som vill bli duktigare i köket? Här presenterar vi några tips på hur du kan utvecklas. Plocka det som känns bra för dig att börja med och låt dig inspireras i matlagningens ädla konst!

1. Lär dig några rätter ordentligt 

Nybörjare ger sig hela tiden på nya saker – i stället för att lära sig ett fåtal rätter och tekniker grundligt. Träna in några paradrätter tills de sitter. Sedan kan du när som helst sätta ihop dem till en utmärkt, sammansatt middag.

När rätterna sitter riktigt bra och du vet hur de olika ingredienserna beter sig, har koktider i minnet och kan utföra det mesta nästan automatiskt – då är du mogen att göra dina egna ändringar och variationer i receptet. På så sätt ökar du din kompetens.

2. Salta och krydda!

En kock måste kunna konsten att balansera smakerna i maten, med hjälp av salt, kryddor och syra (vinäger, citronsaft, med flera). Öva. Var inte rädd för att salta och krydda. Överdrivna mängder salt är onyttigt, men mat du lagar själv från grunden med fina råvaror kommer aldrig bli lika salt som hel- och halvfabrikat. Våga använda salt för att lyfta smakerna. Våga testa även kryddor som är obekanta för dig så hittar du dina favoriter.

3. Respektera alla ingredienser

Lär dig hur du framkallar maximal smak och bästa konsistens av varje råvara. Stek tomatpurén och vitlöken, mortla vissa kryddor, svetta löken, ugnsbaka grönsakerna, och så vidare. 

4. All mat är ögonmat

Hur maten läggs upp och serveras är en otroligt viktig del av matlagningen, för först äter vi med ögonen och sedan med munnen.

Använd lagom stor tallrik. Försök att få till en kombination av olika färger, former och höjder på tallriken. Tänk på vilken skillnad det gör om spagetti med köttfärssås får till exempel något så enkelt som några röda tomatskivor och lite klippt grönt persilja som dekoration. Skapa kontraster, skapa skönhet! Allt på tallriken ska förstås vara ätbart.

5. Viktigt med textur och munkänsla

Munnen uppskattar inte bara smaker utan även texturer, konsistenser och temperaturer: Len bearnaise på frasig potatis, het choklad över kall glass …Ta detta i beaktning när du planerar en god måltid.

6. Planera och organisera matlagningen

Alla proffs organiserar sin arbetsstation i god tid innan matgästerna väller in. Ta fram alla redskap och alla ingredienser innan du börjar. Mät upp, skala, hacka och organisera alla råvaror i skålar vid din arbetsplats. När du lagar maten ska du knappt behöva röra dig därifrån. Då kan du bättre koncentrera dig på själva maten.

7. Städa undan

Kaos i huvudet på kocken orsakas ofta av kaos i köket. Det rekommenderas att du står i köket när du lagar maten och inte flänger runt och gör annat samtidigt, för hygienen, risken för brända kastruller och för din egen koncentration och sinnesro. De små pauserna som uppstår emellanåt kan du använda till att diska och göra rent. 

8. Vässa knivtekniken

Håll dina knivar vassa. Det är ingen hemlighet att vassa knivar minskar risken för olyckor, gör jobbet lättare, och gör det ännu roligare att laga mat. Öva på knivtekniken. Jämnt skurna, lika stora bitar är inte bara dekorativa, de blir klara lika fort och beter sig likadant i pannan.

9. Använd termometer

Matlagning handlar om både kärlek och vetenskap. Råvaror som utsätts för värme – eller kyla – genomgår förutsägbara kemiska och fysiska processer. Med en termometer kan du få råvarorna exakt som du vill.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar