fbpx

Kökshack du önskar att du visste tidigare

by Redaktionen

Dessa snabba och smarta kökstips kommer spara dig både tid och energi i köket – så varför inte prova nästa gång du vistas i ditt kök?

Enkelt sätt att skiva potatisklyftor

Istället för att skiva potatisen för hand till klyftor så ska du istället använda dig av en äppelskärare. Ställ potatisen uppåt och tryck sedan som du gör med ett vanligt äpple. Smidigare än så blir det inte.

Använd ugnen för jäsning

Ibland är köket alldeles för kallt för att brödet ska kunna jäsa på rätt sätt. Om så är fallet, sätt in din deg i ugnen (utan att sätta igång den). Placera istället en kastrull med sjudande vatten under din deg och stäng sedan luckan. Värmen och fukten från det varma vattnet hjälper din deg att jäsa bättre.

Kallt vin på nolltid

Ingen gillar ljummet vitt vin eller bubbel. Om du råkat glömma kyla dina flaskor så behöver du inte drabbas av panik. Hitta en hög kanna, ungefär lika hög som din flaska. Ställ ner flaskan och häll sedan ner is tillsammans med ungefär en deciliter salt. Fyll sen hela kannan med kallt vatten. Saltet sänker vattnets fryspunkt, vilket gör att det inte fryser och på så vis kan det kyla din dryck bättre.

Slipp hårt jordnötssmör

Om du vill slippa röra runt i hårt jordnötssmör varje gång du öppnar burken finns det en enkel lösning. Förvara burken upp och ner. När du sen är redo att öppna burken igen så vänder du tillbaka den. Oljan kommer att försöka stiga tillbaka till toppen och jordnötssmöret blir på så sätt mycket lättare att röra om. 

Stoppa ost från att fastna

Riven ost är gott till mycket och används flitigt därefter. Men det kan vara jobbigt att göra eftersom osten oftast klibbar. Lösningen? Smörj rivjärnet med lite rapsolja för att förhindra att osten fastnar på rivjärnet.

Få dina örter att hålla längre

Inget är värre än att köpa färska örter som sen vissnar dagen efter. Håll örter som persilja, koriander och basilika fräscha med detta enkla förvaringstips. Klipp av dem från behållaren som de står i och lägg dem sen i ett glas vatten. Sätt en fryspåse ovanpå och säkra genom att ha en gummisnodd runt om. Genom att göra på detta sätt håller du dina örter fräscha i upp till två veckor.

Smart användning av pizzaskäraren

Visst är pizzaskärare en smart uppfinning? Men du kan använda den till annat än att bara skära upp pizza. Hjulet på en pizzaskärare är perfekt för att skära färska kryddor som exempelvis koriander, basilika, mynta och gräslök. Lägg ett knippe på en skärbräda och rulla hjulet i fram och tillbaka och upp och ner. Det här sättet är mycket lättare än att skära med kniv och går dubbelt så snabbt!

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar