fbpx

Sommarens matiga sallader

by Redaktionen

Sommaren är salladens årstid. I butikernas grönsakshylla hittar du smakrika grönsaker och frukter – och det gäller att passa på innan säsongen är slut. Det kan vara svårt att bli mätt på en sallad, men det går att göra en riktigt mättande och god sallad. Allt du behöver är att planera så att du får rätt mängd av fett, protein och kolhydrater. 

Så skapar du en matig sallad

När du ska göra en egen matig sallad ska du tänka på att blanda protein, kolhydrater och fett. Börja med basen. Exempelvis är sallat, bulgur, ris, potatis, pasta eller quinoa bra baser i en sallad. 

Sedan grönsaker och örter som du tycker om och som passar ihop. Gå gärna efter säsong.

I juni är till exempel knippmorot, dill, färskpotatis, gurka, sparris, tomat och spenat i säsong. I juli kommer bond- och brytböna, gulbeta och zucchini. Googla efter en lista på säsongens grönsaker så håller du både nere priset och köper svenskodlat – bra för plånbok och miljö. Har du ett eget grönsaksland är tiden inne för att använda all frukt och grönt i salladen nu. 

Våga använda frukt i salladen för att öka syra och sötma. Persika, nektarin, äpple, jordgubbar, körsbär och vattenmelon är bara några av frukterna och bären som passar i en sallad. 

Välj protein. Det kan vara vegetariskt som linser eller kikärtor, men även skinka, kyckling, lax eller ägg. Här behöver du inte så många olika proteinkällor, utan det räcker med ett par stycken eller bara en. 

Därefter gör du en dressing. Den kan vara baserad på creme fraiche eller gräddfil, olivolja eller balsamico, majonnäs eller vinäger. Andra bra ingredienser i en dressing kan vara soltorkade tomater, honung, senap. 

För extra crunch, men också mättnad kan du nu hälla på lite nötter och frön. Pumpakärnor, mandlar, jordnötter, solrosfrön blir extra goda som topping. Konsistensen på salladen blir även mer spännande.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar