fbpx

10 ätbara blommor du kan använda för att garnera tårtor och andra sötsaker med

by Redaktionen

Letar du efter ett enkelt sätt att få dina bakverk fina och fotovänliga? Svaret är att toppa dem med ätbara blommor. Ätbara blommor ger både färg och elegans när de används som garnering på dina kakor, muffins eller tårtor. Inte minst gör det dina bakverk mer speciella och personliga! Här kommer därför 10 förslag på ätbara blommor som är perfekta att låta pryda dina bakelser.

Penséer och violer

Dessa härliga blommor finns i de flesta färger och nyanser som du kan tänka dig – vit, rosa, gul, orange, lila, blå. Penséer har en väldigt mild smak av mint. 

Trädgårdsnejlika (Dianthus)

Dessa vackra blommor ser fantastiska ut på bakverk. De kommer i vitt och alla tänkbara rosa nyanser och erbjuder en lätt smak av kryddnejlika.

Gurkört

En mycket delikat, klarblå blomma som lägger till stor charm till vilken tårta eller bakverk du än väljer. Precis som namnet tyder har gurkört en lätt smak av gurka.

Rosor

Rosornas kronblad gör underbar garnering för alla tårtor (speciellt till alla hjärtans dag) Ett tips är att fördela bladen på eller strö ut dem runt tårta. Rosor smakar lite som de doftar; blommigt och lite parfymigt. För lite extra sötma kan du även kandera rosenbladen med äggvita och socker.

Lavendel

De små lila blommorna kan fungera som en vacker konfetti på tårtor – eller varför inte baka in dem i scones eller kaksmeten. Lavendel har en tydlig, lite parfymig smak. 

Ringblomma

Ringblommans kronblad är gula och nästan lite gyllene. Blomman har en lite bitter-söt citrussmak varför det skulle vara perfekt att strö blommorna över en citrontårta med grädde på.

Krasse

Både blomma och blad går utmärkt att äta. Krasse har en mild men lite pepprig smak. De finns i en rad olika färger från ljusgult till intensivt orange och mörkt röd.

Dahlior

Både blommorna och knölen på dahlian är ätbara. Knölen är dock inte något vi rekommenderar att dekorera med. Lust att imponera lite extra med din tårta? Lägg då på en hel dahlia blomma mitt på tårtan. Vi lovar, det blir väldigt elegant! Dahlior finns i en mängd olika färger och former. Smaken är enligt många lite mesig – men det tycker inte vi gör något.

Blåklint

Dessa lysande blå blommorna ser fantastiska ut på cupcakes eller småkakor. Blåklinten smakar inte jätte mycket i sig utan är väldigt mild. Så den bidrar mest som vacker dekoration.

Primula (vivesläktet)

Ännu en ätbar blomma som kommer i lite olika färger beroende på vilken art du väljer. Dessa delikata, ätbara blommor har en subtil blomdoft som passar perfekt med exempelvis en citron cheesecake. 

Att tänka på innan du börjar dekorera

Blommorna ska helst vara färska

Köp blommor samma dag som du ska använda dem så att de är så färska som möjligt. Eller så ser du till att förvara dem i en torr påse eller behållare i kylen om det behövs. Men ju längre du väntar desto större är risken för att blomman tappar färg eller vissnar. 

Om du inte har odlat dina egna blommor i din trädgård

Använd endast blommor som odlas för att ätas. Att köpa från mataffären eller i trädgårdsbutiker är oftast behandlade med en rad olika bekämpningsmedel. Var noga med att köpa blommor med etiketter där det specifikt står att de är ätbara och ekologiska.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar