fbpx

2 effektiva sätt att få bort fettfläckar på kläder

by Redaktionen

Det är aldrig kul att få en fläck på sina kläder, men ingen fläck är nog värre än en fettfläck. Om du råkat fått en fettfläck på kläderna behöver du inte drabbas av panik. Det finns en del enkla metoder som du kan testa innan du bestämmer dig för att kassera din favoritklänning eller favoritskjorta. Nedan kommer två smarta knep som vi anser är väl värda att prova!

Det första du ska tänka på

Innan du gör något annat, ta en pappershandduk, vik den på mitten och dutta försiktigt på fläcken. Detta hjälper till att ta bort överflödig olja eller fett som annars riskerar att sippra in ytterligare i tyget. Tänk också på att ju snabbare du agerar efter att ha spillt – desto större chans har du att bli av med fläcken. Att börja med detta steg kommer göra hela processen mycket lättare.

Metod 1: Diskmedel

Denna metod är helt självklar när du tänker efter. Flytande diskmedel har utformats för att lösa upp fett på tallrikar, så vad är egentligen skillnaden från att lösa upp på en skjorta? Ingenting. Spruta bara lite diskmedel direkt på fläcken och låt den sitta en stund innan du tvättar den. Har du en extra tandborste kan du gnugga försiktigt med den på fläcken. När tvättmaskinen är klar så kontrollerar du om det finns kvar några fläckar. Om fläcken fortfarande är kvar (vilket den sannolikt inte kommer att vara) så är det bara att upprepa metoden igen. Det bästa? Det här tricket fungerar även på kläder med gamla fläckar.

Fungerar inte den här metoden för dig? Som tur är finns det ytterligare ett knep som du kan prova.

Metod 2: Bakpulver

Om fläcken är ny – alltså några minuter färsk – kan bakpulver absorbera och eliminera fläcken helt. Strö bara bakpulvret ovanför fläcken och vänta i tio minuter. Använd sedan en tandborste för att skrubba in bakpulvret i fläcken. Efter ett tag kommer bakpulvret att bli brunt och då ska du skrapa bort bakpulvret och upprepa detta tills fläcken är helt borta och bakpulvret inte längre ändrar färg. Prova diskmedelsmetoden efter bakpulvret så kan vi nog svära på att din fläck kommer att försvinna.

Ett tips: Lufttorka istället för att använda torktumlare

När man har att göra med fett och olja på olika kläder krävs det ofta flera försök innan man får bort fläcken helt. Dessutom kan behandling av fläcken tillsammans med värme göra att den sätter sig djupare in i tyget – vilket gör att den blir svårare att få bort. Det bästa är att undvika att torktumla klädesplagget helt och hållet och istället hänga det på en klädestork eller dylikt. Nu hoppas vi att du testar någon av metoderna ovan nästa gång du spiller på ditt favoritplagg!

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar