fbpx

Frosta av frysen snabbt – i 5 steg

by Redaktionen

En igenisad frys får inte bara problem med utrymme – den fungerar också sämre och drar mer energi, vilket kan förkorta dess livslängd. Här får du tips på hur du bäst går tillväga för att frosta av frysen på snabbaste sätt. 

Innan du börjar frosta av

  • Läs igenom instruktionerna i frysens bruksanvisning. Vissa apparater har avfrostningsinställningar och andra smarta funktioner som du kan dra nytta av. Avstängningsknappen kan ha flera funktioner och vara svår att förstå sig på. 
  • Ät upp av maten, så har du färre varor att ta hand om när du väl börjar frosta av.
  • Tänk efter var du bäst kan förvara varorna från frysen medan du arbetar. 

1. Töm frysen – släng gammalt!

Börja med att rensa ut innehållet i frysen. Använd kylskåpet, frysväskor, grannens frys, ute om det är kallt. Vira in varorna ordentligt i till exempel tidningspapper och packa tätt i lådor, kassar eller påsar så de inte tinar. 

Tänk på att livsmedel inte kan frysas igen efter att de har tinat! Du måste antingen använda dem eller hålla dem nedfrysta medan du frostar av frysen.

Passa samtidigt på att slänga sådant som har legat för länge och som du aldrig kommer att äta.

2. Skydda golvet – det kommer rinna vatten

Stäng av frysen och ställ upp frysdörren. Lägg ut handdukar på golvet kring frysen. Ställ en långpanna under kanten så att vatten kan rinna ner i den.

3. Frosta av med hjälp av kokhett vatten

Låt isen smälta. För att det ska ske snabbare, sätt in kastruller eller skålar med hett vatten på hyllplanen. Byt ut vattnet efterhand när det kallnar.

Vill du lossa envisa isbitar kan du använda dig av en slickepott i plast. Men var försiktig så att du inte förstör någonting! Använd absolut inga vassa föremål i metall!

Att till exempel använda en hårfön för att snabba upp smältningsprocessen är absolut inte att rekommendera. Om en elapparat kommer i kontakt med vatten blir det farligt.

4. Rengör med bikarbonat

Plocka ut och diska hyllplanen. Tänk på att låta dem vila en stund i rumstemperatur innan du diskar dem i varmt vatten. Då minskar du risken för sprickor.

Ta lite bikarbonat på en fuktig trasa och torka av ytorna i frysen, dörren och gummilisterna. Bikarbonat hjälper till att neutralisera obehaglig lukt i kyl och frys.

5. Låt torka och fyll på

När frysen är helt torr och alla fack och hyllplan är på plats igen är det dags att sätta igång den. När den har nått sin rätta temperatur är det fritt fram att sätta tillbaka varorna i din rena och nyavfrostade frys. 

Många frysar har en turboknapp som ska vara på bara så länge fysen kyls ner till dess vanlig temperatur. Kolla i bruksanvisningen!

Hur ofta ska man frosta av frysen?

För att gynna både miljön och hållbarheten på dina matvaror bör du frosta av frysen med jämna mellanrum. Exakt hur ofta det måste göras beror på hur mycket den används, men tumregeln är att det är dags när isen i frysen blivit fem-sex millimeter tjock.

Så här långt ska det definitivt inte gå!

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar