5 vanliga krukväxter som ger renare luft i hemmet

by Redaktionen

Mängder av kemikalier och gifter finns i våra dagliga liv, bland annat i möbler, textilier, kosmetika och rengöringsmedel. För att få ett bättre inomhusklimat kan det vara bra att dekorera med växter som gör luften renare och som samtidigt ökar luftfuktigheten. Här är fem vanliga växter som inte bara är vackra, utan som också gör nytta. 

1. Svärmorstunga

Svärmorstungan placeras helst i sovrummet då den tar upp koldioxid under natten och syresätter rummet. Den tar bland annat upp gifter som bensen och formaldehyd som är skadliga för oss människor. Fördelen med svärmorstungan är att den är extremt lättskött och drabbas sällan av skadedjur och sjukdomar. Sköts den ordentligt och är i rätt förhållanden kan den blomma, även om det är ovanligt.

2. Fredskalla 

Fredskallan är en riktig superväxt när det kommer till att rena luften. Ska du bara välja en växt så ska du satsa just på fredskallan. Den är en tålig växt som tar upp allt från bensen, formaldehyd, trikloretylen, xylen, aceton till ammoniak. Växtens vackra, stora blad skapar mycket vattenånga, vilket även gör den till en utmärkt luftfuktare. Är du kattägare måste du se upp, den är nämligen mycket giftig för katter. 

3. Paradisträd

Paradisträdet, även kallat penningträd, fungerar utmärkt som luftrenare. Många placerar den i sovrummet då den tar upp koldioxid och ger mer syre i rummet under natten. Plantan är en suckulent som kommer från Sydafrika och har en grov stam som växer långsamt. Paradisträdet är en väldigt lättskött växt som inte behöver mycket vatten och vill gärna stå halvskuggigt.

4. Ampellilja

Ampelliljan har många fina egenskaper. Den är till exempel vacker, många allergiker tål den och den renar luften från kemikalier, bland annat från formaldehyd. Ampelliljan avger vattenånga så att den gör inomhusklimatet mer behagligt. Växten är perfekt för dig med husdjur, den är nämligen helt ofarlig för små katt- och hundmagar. 

5. Orkidé 

Att orkidéer är vackra att titta på vet de flesta, men det är få som vet att de fungerar mycket bra som luftrenare. Orkidéerna tar upp gifter som lösningsmedlen xylen och toluen. Brudorkidéer, som är en av de vanligaste sorterna, upplevs som allergivänliga av många allergiker och dessutom är de betydligt mer lättskötta jämfört med andra orkidésorter.

Lista över gifter i hemmet

  • Aceton – Lösningsmedel. Finns i bland annat nagellacksborttagning, vissa färger, lacker och limmer.
  • Ammoniak – Rengöringsmedel. Finns till exempel i fönsterputs, ugnsrengöring, hårfärg och kan användas till rengöring av guld. 
  • Bensen – Ingår i vissa lösningsmedel. Bensen används för att tillverka tyger, plast, färgämnen och bekämpningsmedel. Även vid vedbränning avges halter av bensen. Bensen är cancerframkallande. 
  • Formaldehyd – Färglös gas som används bland annat inom färg-, medicin-, textil- och limindustrin. Används också vid framställning av vissa plaster. Är allergi- och cancerframkallande enligt kemikalieinspektionen. 
  • Toluen – Lösningsmedel. Används bland annat i färg, bilvårdsprodukter och lim. –
  • Xylen – Lösningsmedel. Finns i färg och lim, även i bilvårdsprodukter.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar