Så rengör du mattor i olika material

by Redaktionen

När var senaste gången du rengjorde dina mattor ordentligt? Att ta rengöra mattorna grundligt kan vara svårt. I vår guide tipsar vi om hur du gör för att få mattan i fint skick, oavsett material.

Mattor ska rengöras ofta, oavsett material bör du dammsuga den minst en gång i veckan för att smutsen inte ska sätta sig för djupt. Matrester kan till exempelvis tränga in i mattan och göra att den slits snabbare. Några bra tumregler är ju längre strån, desto oftare måste du tvätta och dammsuga och ju tätare mattan är, desto enklare att hålla ren. Har du husdjur måste du dammsuga och rengöra oftare.

Dammsug alltid i luggens riktning och finns inte det så dammsug från olika håll. Långhåriga mattor kan vara svåra att rengöra och hålla fräscha, då mycket smuts har en benägenhet att fastna i luggen. Testa att dammsuga med korta drag i luggens riktning för bästa resultat.

Vädra varje säsong 

Ett husmorstips för att fräscha upp mattan är att lägga ut mattan i snön under vintern. När du tar in den får den hänga på tork och sedan kan du lägga tillbaka den. Det är mycket viktigt att inte lägga en blöt matta på golvet, då den riskerar att mögla om den är blöt under en lång tid. Även under de andra årstiderna kan du vädra dina mattor för ett fräschare resultat.

Var försiktig med ullmattor

Tvätta försiktigt med ullprogrammet om ullmattan få plats i tvättmaskinen. När du tvättar den är det mycket viktigt att använda ulltvättmedel för att det skonsamt, oavsett vilken mängd ull mattan innehåller. Ullprogrammet är mycket skonsamt och tillsammans med ett ulltvättmedel blir mattan som ny.

Grovdammsugare med textiltvätt

Det finns många olika textilvårdsmaskiner på marknaden som kan vara bra att investera i om du har heltäckningsmatta eller flera större mattor. De fungerar på alla typer av textilier, till exempel bilsäten. Maskinerna brukar också gå att hyra hos olika återförsäljare om du inte vill köpa. 

Om olyckan är framme

Ta alltid itu med fläcken direkt, annars blir det att bli mycket svårare att få bort den senare. Råkar du spilla något så använd alltid ljummet vatten och badda alltid neråt inte utåt, eftersom då sprider sig fläcken. Ska du tvätta bort blod eller ägg så använd kallt vatten. Om du använder varmvatten koagulerar det snabbare och gör det, om möjligt, ännu svårare att få bort. Testa alltid att rengöra ett litet område som inte syns så mycket. Fintvättmedel eller ulltvättmedel brukar fungera bra. Späd ut med vatten och arbeta neråt i fläcken. Ett bra tips är att tvätta hela mattan,

Så här får du bort gamla fläckar:

Strö över bakpulver. Spraya på en blandning av lika delar ättika och vatten. Skrubba sedan bort blandningen som nu kommer att påminna om en pasta. När pastan har torkat kan du dammsuga upp den direkt från mattan.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar