fbpx

Så här storstädar du ett badrum på rätt sätt – steg för steg

by Redaktionen

Känslan av att kliva in i ett städat badrum är ljuvlig. Du bör storstäda ditt badrum minst två gånger per år. Med det här steg för steg-listan blir jobbet snabbt och effektivt.

Rensa och plocka undan

Börja med att rensa ut gamla och tomma förpackningar. Är det något som du inte längre använder eller som har blivit gammalt, så gör dig av med det. Vissa saker kanske inte behöver ta upp plats, som till exempel solkräm. Ställ undan tills det blir säsong igen. Fastna inte i det här steget, utan koncentrera dig på ett skåp eller en hylla vid varje storstädning. Nästa gång går du vidare till en annan hylla eller skåp.

Torka ur skåp och handtag

När du ändå rensar skåpen, vänta med att plocka in alla saker igen. Torka ur skåpen ordentligt. Torka två gånger och låt torka mellan gångerna. Ett tips är att göra en egen rengöringsspray av varmt vatten och några droppar tallsåpa. När man torkar av ytor i badrummet är det viktigt att börja med de renaste ytorna och avsluta med de smutsigaste. Ha gärna ett par olika trasor som du använder till olika ytor. Medan skåpen torkar passar du på att torka av handtaget, glöm inte att också torka av strömbrytaren, den trycker man ofta på.

Torka av rostfria detaljer

Torka av handfatet och duschen. Glöm inte duschhandtaget, rör, ledningar och duschslangen. Om du har mycket kalk i duschen kan du dela en citron i två delar och doppa den i salt. Gnid den halva citronen mot ytan, doppa i nytt salt och fortsätt tills kalket är borta. Skölj sedan av ordentligt.

Städa toalettstolen

Använd en mikrofiberduk i en separat färg till toalettstolen, så att du inte råkar blanda ihop städdukarna. Torka uppifrån och ner, och glöm inte springorna. För varje yta tar du en ny duk, men i samma färg så att du vet att du bara torkar av toaletten med den dukfärgen. Häll några droppar tallsåpa i toaletten och låt verka ett par minuter. Doppa toalettborsten i toalettstolen och borsta rent ytorna. Spola sen en eller två gånger. Upprepa proceduren om det behövs.

Putsa speglar

För att putsa spegeln kan du använda lite spolarvätska och ett par droppar diskmedel som du häller i en sprayflaska. Häll i varmt vatten och rör om försiktigt. Spraya på spegeln och torka torrt.

Torka väggar och golv

Nu har det blivit dags att torka av väggar och golv. Vid hörn och lister samlas mycket smuts. Använd en gammal diskborste eller tandborste för att gnugga rent. Om du har en duschslang som är lång kan du använda den för att skölja av golvet. Torka torrt med en mopp.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar