fbpx

Second hand och vintage: Höstens stora trend?

by Redaktionen

Att second hand luktar konstigt och är dåligt sorterat är ett minne blott. Nu shoppar vi gärna second hand, både för att hitta unika inredningsdetaljer men även för att handla mer hållbart. Vi är helt enkelt trötta på konsumtionshetsen. Under hösten känns second hand och vintage extra trendigt, speciellt vissa produkter. 

Under 2019 ökade second hand-branschen med över 15 procent, visar en sammanställning av Sveriges Radio. Samtidigt visar flera undersökningar att branschen kommer att växa stadigt under de kommande tio åren. 

Elsa Billgrens loppisledord

Hur hittar man då rätt prylar på loppis? Det är inte lätt, men Sveriges second hand- och vintagedrottning Elsa Billgren har berättat i sin blogg att hon alltid har tre ledord när hon går på loppis. Elsa Billgrens loppisledord för 2020 har varit Hotel The Monica, barndomshögtider och fjärran lugn

Du sätter alltså upp ledord för vad du ska leta efter på loppisen och vad orden innebär bestämmer du, det är mest för att inte komma hem med prylar som inte känns genomtänkta. Med loppisledorden har du en speciell stil i åtanke varje gång du går i en second hand-butik. 

Duka upp för höstmiddag

Det dukade bordet får vara brokigt i höst. Med tunga bestick, linnedukar, linneservetter och en hel servis. Kanske en smörtax på sidan av tallriken och en salladsassiett för varje person vid bordet. Allt detta hittar du på loppisar eller vintagebutiker.

Loppade julpynt

Redan nu är Instagram fyllt av loppisfyndat julpynt. Halmbockar, tjocka glittergirlanger, skira pappersdekorationer och stora, vackra julkulor. Allt kan du fynda på loppis för en liten summa. Bra för både planet och plånbok.

Fynda mattor till vrakpris 

Mattor finns i massor på auktionssajter som Bukowskis och Lauritz. De blir oftast inte så dyra heller. Det finns mängder av handgjorda kelim-mattor eller persiska mattor med spännande mönster till ett bra pris. 

Loppa tenn

Att tenn skulle bli en av höstens stora trender i Sverige är nog många förvånade över. Nu letar vi alla febrilt efter vackra tennföremål som klumpiga stop och nätta askar. Allra helst vill vi hitta något i loppislådorona som Estrid Ericson har formgivit för Svenskt Tenn. 

Nylanseringar 

Flera företag dammar av gamla produkter och lanserar dem igen. Det är serviser från 70-talet och gamla 50-talssoffor i nya tappningar. Nya företag letar i stället i gamla arkiv och böcker för att göra nya kollektioner med vintageflört. Exempelvis lanserar Ikea porslinsserien Upplaga som ser gammaldags ut. 

Instagramkonton med second hand- och vintagefynd

@gustavsrum Gustav Broström beskriver sig själv som “Samlare av allt som är vackert, älskare av tenn och initiativtagare till #loppisvardag#”.  

@minafinafynd  Dröm dig bort med bilderna från kontots upphovsmakare Kajsa. Ett romantiskt konto med mycket fint. 

@behoverdunat Följ med på inspirerande loppisrundor. Visar upp många inredningsdetaljer med stor vill ha-faktor. 

@baravackrating Weronica Fremenius bjuder på loppisrundor, vintage och klassiker. Bor i Linköping. 

@siggefyndar Elsa Billgrens bror har ett drömmigt loppiskonto med extremt mycket inredningsinspo.   

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar