Så löser du stopp i avloppet

by Redaktionen

Stopp i avloppet går att lösa på många olika sätt. Vi tipsar om att göra det med en mer miljövänlig metod. Allt du behöver är ättika och bikarbonat. 

Stopp i handfatet

Ättika och bikarbonat är ett riktigt husmorstips som fungerar bra i de flesta fall. Börja med att blanda ättika och bikarbonat i en kopp. Häll ut blandningen i avloppet och häll på ytterligare ättika. Nu kommer det att fräsa och bubbla i avloppet, det betyder att det har bildats en kemisk reaktion som jobbar på att lösa upp smutsen. Det avslutande steget är att koka upp vatten och hälla rakt ner i vasken. Var försiktig, det kan skvätta. Sista steget är att kontrollera om avloppet fungerar som det ska, sätt igång kranen och testa att vattnet rinner igenom. 

Du kan behöva öppna upp vattenlåset och använda ett rensband om detta inte fungerar. 

Fortfarande stopp? 

Ättika och bikarbonat kan lösa upp mycket smuts, men fungerar det inte kan du behöva använda en vaskrensare. Tejpa för avrinningshålet och fyll vasken med vatten och använd vaskrensaren. Rör vaskrensaren upp och ner kraftigt tills stoppet släpper. Om vaskrensaren inte fungerar kan du behöva ta kontakt med en rörmokare som undersöker vad felet är. 

Stopp i toaletten

Det är kanske det vanligaste stoppet. Testa att spola några gånger så brukar det oftast lösa sig av sig själv. Om det inte fungerar kan du ta en hink med vatten och hälla ut snabbt i toaletten. Fortfarande stopp? Då kan du behöva använda en vaskrensare. Det går också att använda ett rensband, om du har en sådan. 

Stopp i duschen

Ta på dig gummihandskar och lossa fett och hår från golvbrunnen. Ha i propplösande medel och vänta 10 minuter för att sedan försöka få bort proppen med ett rensband. Fungerar det inte måste du kontakta en rörmokare.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar