fbpx

Hur du får en skinande ren dusch på nolltid 

by Redaktionen

Du kliver in i duschen för att bli ren, men ytorna i din dusch ser inte lika fräscha ut. Känner du igen dig? Smuts damm, avlagringar, mögel och tvålskum och andra rester byggs lätt upp i duschen med tiden, därför är det viktigt att kontinuerligt rengöra alla ytor i duschen. Vi säger inte att du ska rengöra efter varje dusch men någon gång varannan vecka kan vara en bra idé. Få en gnistrande dusch med hjälp av dessa rengöringstips.

Hur man rengör en glasfiberdusch

Duschar gjorda av glasfiber eller akryl är populära i många hem eftersom de är relativt billiga och enkla att installera. Den här typen av dusch är också ganska lätt att hålla ren med några enkla ingredienser som du har i skafferiet. Tips: När du rengör en glasfiberdusch bör du undvika att använda grova borstar/svampar som kan repa ytan.

Vad du behöver

Vinäger 

Diskmedel

Mjuk borste/svamp

Bikarbonat

En fönsterskrapa

Handduk

Steg 1: Spraya duschen med rengöringsmedel

Ta först bort alla schampoflaskor. Spraya hela området med ett duschrengöringsmedel som du enkelt blandar själv med lika delar vinäger och diskmedel. Häll i en tom sprayflaska. Använd en mjuk borste för att rengöra runt kranar och i hörn.

Steg 2: Strö bakpulver 

Strö området med bakpulver medan det fortfarande är vått från ättika och diskmedelslösningen. Låt sitta i cirka 10 minuter och skrubba sedan försiktigt med en mjuk borste. 

Steg 3: Skölj och torka torrt

Skölj hela duschen med vatten och torka bort överflödigt vatten med en skrapa eller handduk för att förhindra vattenfläckar.

Få rent mellan och på kaklet i duschen 

En dusch med keramik eller kakelplattor är hållbara och underhållsfria, men fogmassan mellan plattorna kan vara en riktig magnet för smuts och mögel.

Vad du behöver:

Bikarbonat 

Mugg

Sked/spatel

Tygtrasa

Tandborste

Svamp eller skrapa

Steg 1. Blanda ihop en pasta med bikarbonat

Blanda en pasta i en mugg bestående av lika delar bikarbonat och vatten.

Steg 2: Applicera pastan

Använd en gammal trasa och applicera bakpulverpastan på och mellan plattorna som du vill rengöra. Du kan också använda en gammal sked för att applicera blandningen på fogmassan. Ju mer mögel och smuts – desto mer av pastan applicerar du. 

Steg 3: Låt bakpulvret verka  

Låt pastan sitta mellan 30–60 minuter. 

Steg 4: Skrubba med en tandborste

För att ta bort eventuella fläckar från fogmassan, ta en tandborste och skrubba de områden där mögel eller smuts finns. När detta är gjort, ta en svamp och torka av plattorna och fogmassan med varmt vatten. Om det finns några partier där fläckarna är särskilt envisa kan du också skrubba dem med tandborsten. 

Steg 5: Duscha av

Inspektera väggarna för att se så att allt mögel, smuts, tvålskum och avlagringar har försvunnit. 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar