Så får du ditt hem mysigt och varmt inför vintern – 9 idéer

by Redaktionen

Vintern betyder kortare och mörkare dagar. För de flesta kan vintern kännas tuff. Det kalla vädret tillsammans med bristen på solljus kan göra oss trötta och deppiga. Om du bor på en plats med kalla vintrar är det viktigt att göra ditt hem så mysigt som möjligt för att pigga upp dig. Dessa idéer kommer att göra ditt hem oändligt mycket mysigare – och du kommer bli mycket gladare och piggare! 

Filtar, filtar 

Filtar är förmodligen det första man tänker på när man vill inreda och förbereda inför vi. Temperaturen sjunker och det gör att du känner dig mer sugen på att lägga dig på sofflocket insvept i en gosig och varm filt. Ha inte bara en filt utan ha många lager med filtar, över soffan och på din säng i fleece, fuskpäls, ull och flanell. 

Behagligare ljus 

Genom att tillföra mer ljus till dina rum kan skapa ett varmt och mer avkopplande hem. Du kanske tror att det inte finns något du kan göra åt den belysning du redan har, men så är inte fallet. Att uppdatera till ett behagligare mer varmt sken är busenkelt. Byt ut glödlampor mot en annan färgtemperatur eller byt ut lampetten. 

Skogsgrönt

När vi tänker på vintern är gröna växter nog inte det första som dyker upp i vårt huvud. Men vem säger att man inte kan ha växter ändå – växter som verkligen skapar en vintrig och mysig känsla. Dekorera hemmet genom att hänga upp en fin krans på dörren. Ställ magnolia, eukalyptus eller en järnek i en passande vas. 

Naturliga element

Lägg till torra fruktgirlanger, tallkottar, buntar med kanelstänger knutna med ett band, lägg små ljusslingor och tänd lite ljus i fönstret för ännu mer värme. 

Doftljus

Det finns inget som kan lyfta ditt humör under vinterns mörka månader som ett eller flera doftljus. Ställ doftljus i badrummet, på fönsterkarmen eller på soffbordet. Välj härliga dofter som matchar vintern som tillexempel mandel, vanilj, kanel och skog. 

Varma tofflor

Kalla fötter är aldrig kul på vintern. Håll dina fötter mysiga och varma genom att köpa ett par sköna tofflor i fårull som du kan glida in i efter en lång arbetsdag. Bara en sån liten sak kan verkligen höja mysfaktorn rejält när du går hemma i vinter.

Uppdatera dina sängkläder

Byt ut dina satinlakan, bomull eller linnelakan mot sådana som håller värmen mer, som exempelvis flanell. Välj en annan mer vintrig dämpad färg (istället för de blommiga som du har). Medan du ändå håller på, skaffa ett härligt överkast eller lägg en mysig filt eller fårskinnspläd vid änden av sängen. 

Satsa på tjockare gardiner

Om du har skira linnegardiner, överväg att byta ut dem mot sammetsgardiner eller någon tung gardin med ett tjockare foder. Förutom att det får dina rum att se varmare och mysigare ut, isolerar de även rummet bättre från kall luft som läcker genom gamla fönster.

Mer tyg i köket

Glöm inte ditt kök! Det är inte bara vardagsrummet och sovrummet som behöver göras lite mysigt inför vintern. Några enkla åtgärder du kan göra är att lägga till en liten köksmatta på golvet framför diskbänken, lägga en löpare eller duk på frukostbordet och ha linneöverdrag eller runda dynor i fårskinn på dina köksstolar. 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar