fbpx

Så rengör du din soffa – två olika material

by Fredrika

Vi spenderar mycket av vår tid i soffan – så det är inte så konstigt att den blir smutsig och får fläckar då och då. Därför kan det vara bra att veta hur du på ett smidigt sätt rengör den. Oavsett om du spillt kaffe eller om det bara är en ansamling smuts från diverse måltider har vi här svaren på hur du rengör både tyg och lädersoffor.  

Så rengör du en tygsoffa

Borsta av soffan

Börja med att borsta soffan med en ren vit handduk eller en grövre borste. Detta gör du för att få bort så mycket av den ytliga smutsen.

Fräscha upp soffan med bakpulver

Strö bakpulver över hela soffan och låt det sitta i minst 30 minuter. 

Gör iordning eget rengöringsmedel

Medan bakpulvret ligger och gör sitt på soffan kan du göra ett rengöringsmedel för att ta itu med eventuella kvarvarande fläckar. Blanda 1 tesked diskmedel, 1 matsked vitvinsvinäger och 3 deciliter hett vatten i en liten sprayflaska. Tillsätt sedan 1 tesked bakpulver och skruva snabbt igen sprayflaskan. När bakpulver blandas med vinäger börjar det bubbla och fräsa, och om du inte är snabb nog med att stänga igen flaskan kan vätskan svämma över.

Dammsug

Dammsug upp bakpulvret med ett lämpligt munstycke innan du går vidare till nästa steg!

Rengör med en mikrofiberduk 

Spraya lite av rengöringsmedlet på en torr och ren trasa och dutta försiktigt på eventuella fläckar på tyget. Alternativt kan du torka av hela soffan med lösningen för att ge soffan en riktig djuprengöring. Låt tyget torka – sätt dig inte i soffan och lägg inte heller tillbaka kuddar, filtar eller dylikt de kommande timmarna. Se till så att soffan är helt torr innan den används som vanligt igen. 

Så rengör du en skinnsoffa

Dammsug och torka bort all smuts

Detta kommer att undvika att onödig smuts gnuggas in i soffan när du torkar av den med rengöringslösningen. Ett bra alternativ här är att använda det mjukaste munstycket på dammsugaren för att undvika repor.

Gör eget skonsamt rengöringsmedel 

När det kommer till att välja produkter för att rengöra din skinnsoffa finns det en huvudregel: ju skonsammare, desto bättre. Det finns flera alternativ men vi rekommenderar att göra det enkelt för sig och använda ingredienser som du redan har hemma. Gör ditt rengöringsmedel genom att blanda lika delar vitvinsvinäger med lika delar vatten. Detta är en effektiv men skonsam fläckborttagning för läder. 

Testa medlet på en liten yta

Innan du börjar att tvätta din soffa kan du testa att applicera en liten mängd rengöringsmedel först. Helst någonstans som inte är särskilt synlig. Låt det sen torka ut för att säkerställa att det ser ut som du vill ha det och att det inte blir någon missfärgning. 

Rengör med en mikrofiberduk

Du behöver två mjuka mikrofiberdukar, en för att rengöra din soffa och en för att torka av den. Doppa ena trasan i din rengöringsvätska och vrid ut den. Den ska vara fuktig men absolut inte droppa. Arbeta nu uppifrån och ned, gnugga duken försiktigt men bestämt längs hela soffan inklusive hörn och vrår. Fortsätt att doppa trasan i rengöringsmedlet när du känner att det behövs. När du känner dig nöjd är det dags att torka av lädersoffan med den andra trasan. Se till att torka varje utrymme helt torr för att undvika mögelbildning och dylikt. 

Applicera gärna ett läderbalsam

För att fortsätta att hålla din lädersoffa i toppskick rekommenderar vi att du använder ett läderbalsam. Alla soffor är ju olika så det är viktigt att du kollar om din soffa har några specifika skötselråd på skötseletiketten.

Bonustips för alla typer av soffor: 

Det är alltid bäst att ta hand om fläckarna omedelbart – torka upp spillt vatten, mat, olja eller kaffe så snart du kan innan det hinner torka in. Det brukar räcka med att du duttar en fuktig trasa på det området som blivit nedfläckat.  

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar