fbpx

5 enkla knep för att rengöra ugnen

by Redaktionen

En smutsig ugn är varken hygieniskt eller snyggt. Allra enklast är att rengöra ugnen ofta, cirka en gång i veckan – då gror inte smutsen in och det blir mer lättstädat. Nu har inte alla tid att rengöra så pass ofta, därför ger vi dig de bästa tipsen på hur du får en smutsig ugn ren med miljövänliga metoder.

1. Testa linoljesåpa

Instagramkontot Ekotipset har blivit känd för sina miljövänliga sätt att rengöra hemmet. På kontot finns ett recept på hur du gör rent med linoljesåpa (även kallad linsåpa). Gör så här: Blanda linsåpa (30 procent) och vatten (70 procent) i en sprayflaska. Spraya hela ugnen med såpalösningen. Sätt ugnen på 100 grader i tjugo minuter. Låt svalna och skrubba därefter ugnen ren med svamp eller borste. Därefter torkar du ur all smuts och rengör med rent vatten.

2. Skrubba med vanlig såpa 

Med såpa kan du rengöra ugnen på ett skonsamt sätt. Gör så här: Börja med att hälla ut såpa och fördela över hela ugnen. Sätt ugnen på hundra grader och låt den vara igång en kvart. När du stängt av ugnen öppnar du luckan och låter den svalna. Nu kan du gnugga bort smutsen med svamp eller trasa och ljummet vatten.

3. Rengör med ättika

Ättika fungerar till all typ av rengöring, bland annat till ugnen. Gör så här: Värm ugnen till 50 grader. Häll ättika (24 procent) i en skål som tål värme. Ställ den i mitten av ugnen i en och en halv timme. Det kan lukta starkt, så vädra gärna i köket under tiden. Låt ugnen svalna och rengör med vatten- och såplösning samt med en svamp. 

4. Städa med bakpulver

Bakpulver ingår ofta klassiska husmorstips och det fungerar lika bra till att rengöra ugnen. Gör så här: Blanda några matskedar bakpulver med vatten så att det blir en tjock pasta. Smeta ut pastan över alla ytor i ugnen, se till att täcka hela ugnen. Låt pastan verka, helst över natten. Torka bort så mycket som möjligt med en våt trasa dagen efter. Spraya med ättika eller vinäger på de ställen som fortfarande är smutsiga, nu kommer det att fräsa. Torka med en våt trasa igen och torka bort smuts och vinäger. Sätt ugnen på en låg temperatur och kör den i 20 minuter så att ugnen blir torr och ren. 

5. Så rengör du ugnsluckans glasfönster

När rengjorde du din ugnslucka senast? Det här husmorstipset fungerar alltid! Gör så här: För att rengöra ugnsluckan behöver du en ugnsskrapa och bakpulver. Blanda en deciliter bakpulver med en deciliter vatten. Stryk över bakpulverblandningen över den öppna ugnsluckan och låt dra några minuter. Därefter tar du ungsskrapan och skrapar bort smuts och fett. Avsluta med att torka rent med ljummet vatten och trasa. Nu är luckan som ny! 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar