fbpx

Rengör din tvättmaskin enkelt med ättika

by Redaktionen

Även tvättmaskiner behöver rengöras emellanåt för att lukta fräscht och kunna vara så effektiva som möjligt. Regelbunden rengöring förlänger också din tvättmaskins livslängd betydligt.

Så rengör du din tvättmaskin – steg för steg

1. Tvättmedelsrester brukar samlas i doseringsfacket. De flesta tvättmaskinsmodeller har löstagbara doseringsfack som du kan ta ur och skölja av under rinnande vatten. Sitter tvättmedelsresterna fast ordentligt kan du blötlägga facket. Ta bort eventuellt gammalt tvättmedel eller mögel med en gammal ren tandborste för att lättare komma åt svåråtkomliga delar. Skölj noga av delarna och lägg dem för att torka ordentligt innan du sätter tillbaka dem.

2. Häll ca 3 dl ättiksprit i tvättmedelsfacket och kör ett 90 graders tvättprogram i en tom maskin. Ättikan hjälper till att både rengöra tvättmaskinen och få bort dålig lukt.

3. Låt programmet tvätta klart och öppna sedan luckan. Lämna luckan samt tvättmedelsfacket öppna så att maskinen luftas och torkar ordentligt. Detta bör du alltid göra efter att ha använt din tvättmaskin för att undvika unken lukt. Om dålig lukt fortfarande finns kvar, upprepa de ovanstående stegen.

4. Kontrollera inuti tvättmaskinen om eventuella hårstrån eller annan smuts har samlats någonstans och ta i så fall bort det. Att veta hur du rengör filtret på din tvättmaskin är också viktigt. Ibland kan mynt, hårnålar och annat smått fastna i filtret och orsaka stopp och lukta illa. Vanligtvis finns det en lucka längst fram på tvättmaskinen som du kan öppna för att komma åt filtret.

5. Torka sedan av gummitätningen som omger lucköppningen med en fuktig trasa och torka även av utsidan av tvättmaskinen ordentligt, gärna med ett milt rengöringsmedel.

Sådär! Nu bör din tvättmaskin lukta gott och fräscht igen! Dessa steg kan med fördel upprepas några gånger om året för att förhindra att din tvättmaskin börjar lukta illa igen. Regelbunden tvätt med ättika eller ättiksprit hjälper även till att förebygga mot kalkavlagringar. 

Så håller du tvättmaskinen ren och fräsch

Läs på tvättmedelsförpackningen hur mycket tvättmedel du behöver, utifrån tvättmaskinens storlek och vattnets hårdhet. Det är särskilt viktigt att rengöra doseringsfacket om du använder tvättmedel i pulverform. Ett doseringsfack som inte sköljs ur regelbundet kan göra att det bildas klumpar, som i sin tur kan orsaka mögel.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar