fbpx

Vill du andas renare luft? Skaffa växter!

by Redaktionen

Vi tänker ofta på våra hus som ofarliga miljöer, men många av de produkter vi kommer i kontakt med dagligen innehåller ohälsosamma kemikalier. De finns också i luften som vi andas in hemma och på jobbet. Läs om hur växter kan hjälpa oss att få bättre inomhusklimat.

Varifrån kommer de skadliga ämnena?

Kemikalier i luften inomhus är vanligare än du kanske tror. De kan ha sitt ursprung i bland annat byggmaterial, möbler, hushållsmaskiner och inredningsmaterial. Partiklar ur trafikutsläpp, pollen och annat kommer in i rummen utifrån. De vanligaste besvären detta orsakar hos oss är irritation i ögonen och andningsorganen, torr hud och eksem samt trötthet och huvudvärk.

En av de vanligaste luftföroreningarna är formaldehyd som används industriellt framförallt vid tillverkning av trä- och pappersprodukter samt olika plaster. Den kan ingå i limmet i till exempel spånskivor och parkett och finnas i textilier och kläder för att hindra att de blir skrynkliga eller för att fixera färgen. Formaldehyd kan ge allergi och orsaka cancer och det finns regler för hur mycket som får läcka ut från varor. Vissa växter är speciellt bra på att fånga formaldehyd ur luften.

Växter är både luftrenare och luftfuktare

Att ha växter inomhus gör stor nytta för oss människor.

  • Gröna växter binder till sig giftiga ämnen som finns i luften.
  • Mikroorganismer i växternas rötter bryter ned gifterna till mat för växter och mikrober, det vill säga växterna äter upp skadliga ämnen.
  • Gröna växter utsöndrar växtkemikalier som kan utplåna mögelsporer och bakterier. I luften i ett rum med flera växter finns enligt forskningen 50–60 % färre sporer och bakterier än i ett rum utan växter.
  • Genom fotosyntesen ger växterna syre och fuktighet till inomhusluften. 

Vilka växter ska du välja

Oftast väljer vi växter utifrån det estetiska, men nästa gång du är ute efter en ny växt – spana in luftrenande växter! Alla växter renar luften, men vissa gör det mer än andra. Här är några av de vanligaste av de mest effektiva.

Monstera, fredskalla och murgröna.
  • Fredskallan renar luften från många skadliga ämnen som bensen, formaldehyd, aceton, alkohol och ammoniak. Dessutom fuktar den inomhusluften. Obs! Har du katt hemma ska du dock välja en annan luftrenare då den kan vara giftig för just katter.
  • Ampelliljan är en riktig klassiker. Den renar luften från formaldehyd som finns i bland annat plaster, textilier och färger. Den passar extra bra att ha i närheten av datorn eftersom den avger fukt och tar upp dammpartiklar. Den är också en av de växter som normalt inte ger besvär hos allergiker.
  • Svärmorstungan är proffs på att rena inomhusluften från bensen, formaldehyd och trikloretylen, men tar även upp koldioxid ur luften.
  • Paradisträd är både snygga, fantastiska på att ta upp koldioxid från luften och avger massor av syre nattetid, så placera den gärna i sovrummet.
  • Murgrönan har i studier visat sig vara mycket bra på att ta upp och binda det cancerogena ämnet bensen ur luften.
Den lättskötta gullrankan är vanlig i våra hem.
  • Gullrankan fuktar luften och minskar halten av kemiska gaser i inomhusluften.
  • Guldpalm, som också kallas areca, tar upp gifter och fuktar luften.
  • Benjaminfikus, som många andra fikusar, har i studier konstaterats ta upp och binda giftiga ämnen ur luften, exempelvis bensen, formaldehyd och xylen/toluen.
  • Krysantemum är en effektiv luftrenare som kan rensa bort ammoniak, bensen, formaldehyd och xylen i ditt hem. Den finns att köpa i de flesta blomsteraffärer, är billig och kan dessutom planteras utomhus på sommaren.
  • Brudorkidén är en populär och allergivänlig växt som skapar bättre luft, blommar länge och är lätt att sköta.
En brudorkidé i ceriserosa variant

Sköt om dina växter!

Tänk på att frodiga, välmående växter är mest effektiva som luftrenare. Vattna dina växter lagom mycket och byt jord och kruka enligt rekommendationer för just den växten. Håll växternas blad rena från damm antingen med att emellanåt torka av dem med en fuktig trasa, eller ta växten till badrummet och duscha den ren.

Växtexperten Johan Orre från OdlingsTV berättar här om växternas fantastiska förmåga att få oss må bättre.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar