Julens magi börjar med julgranen – och om du väljer att ha en riktig julgran i år vill du se till så att den håller sig fräsch under hela julen. Att veta hur du tar hand om din gran på rätt sätt är väldigt viktigt annars kan den lätt bli ledsen och börja barra fort. Så här kommer några nödvändiga tips för att hålla julgranen så glad och frisk så länge som möjligt
När du köper granen
När du valt ut din julgran och ska ta hem den är det viktigt att den först får ett färskt snitt längst ner (cirka 3 cm). På så sätt suger granen upp vattnet bättre eftersom kanalerna öppnas upp. Det kommer ge granen en bra start och hjälpa den att lagra vatten under de kommande veckorna.
Innan du tar in din gran
Granar gillar inte stora temperaturskillnader. Ett sätt att få den att trivas ännu bättre är att låta den stå ute på balkongen alternativt i trapphuset det första dygnet och då i en hink med vatten.
Välj en stor julgransfot
Välj helst en julgransfot som har så stor vattenbehållare som möjligt. Under de första dagarna kommer du att behöva vattna väldigt ofta – och då är det bättre att ha en stor vattenbehållare (om du mot förmodan skulle glömma bort någon dag). Men det är väldigt viktigt att du aldrig låter din gran suga torrt – det kan leda till att den slutar suga upp vatten.
Trimma grenar om det behövs
Är din gran väldigt tjock eller finns det några grenar som är lite spretiga och tar onödig plats? Överväg att trimma bort några av dem. På så sätt minskar du antalet grenar som behöver vatten. Grenarna som du tar bort behöver du nödvändigtvis inte slänga utan dekorera dem istället längs eldstaden eller vid ytterdörren.
Vattna en till två gånger om dagen
Kontrollera din gran en gång om dagen för att se till att basen av stammen fortfarande är nedstänkt i vatten, fyll på om det inte är det. Ja – du behöver verkligen kontrollera varje dag. Det första dygnet kommer din gran vara riktigt törstig. En vanlig rödgran dricker cirka 2 liter vatten de första dygnen och en kungsgran upp till 5 liter. Så det är otroligt viktigt att du håller koll på detta.
Tillsätt inget annat i vattnet
Vanligt ljummet, rumstempererat kranvatten är bäst för alla typer av granar. Vissa tillsatser eller ”husmorsknep” kan faktiskt göra mer skada än nytta. Så vi rekommenderar inte att experimentera med sådant.
Undvik kontakt med värme
Julgranar trivs inte intill varma platser så att hålla den borta från värmekällor som en öppen spis och element är något vi rekommenderar. Ju högre rumstemperatur, desto snabbare kommer trädet att torka ut och desto fler barr kommer du hitta och behöva plocka upp från golvet.
Innan du börjar hänga upp julkulorna
Låt trädet stå alldeles för sig självt i några timmar innan du börjar med att hänga pynt eller sätta upp julgransbelysningen. På så sätt låter du grenarna falla ner och sätta sig i sin naturliga position. Det kommer göra det lättare att veta var du ska sätta ut ditt julgranspynt och bli snyggare i slutändan.
Belysningen
Testa belysningen innan du sätter fast den i julgranen – detta sparar både tid och gör att du inte behöver stå och greja i trädet för mycket (och råka bryta av något) Visst kan det vara mysigt att ha lamporna tända under natten, men återigen, lamporna utsöndrar värme och kan bli överhettade vilket aldrig är bra för granen. Om du släcker lamporna får granen en chans att svalna lite över natten.
Överväg en trädkjol
Att täcka basen av granen med en trädkjol kan vara en bra idé. Det förhindrar vatten, barr och sav att droppa ner på ditt golv eller din matta samtidigt som det kan vara riktigt snyggt också.
Återvinn din gran
När julen är slut och du känner dig redo att göra dig av med din gran så bör du göra det på ett miljövänligt sätt. Ta kontakt med kommunen och se vad de erbjuder. Oftast kan man ställa sin gran på anvisade platser runt om där man bor.