fbpx

Topp 10 tips för att lyckas odla kryddor inomhus

by Redaktionen

Att odla kryddor inomhus är inte bara ett sätt att ha färska kryddor till hands året runt utan också ett roligt sätt att använda dina gröna fingrar. Här är våra topp 10 tips för att lyckas med att odla kryddor inomhus och skapa en frodig kryddträdgård hemma.

1. Rätt belysning


Se till att dina kryddor får tillräckligt med ljus. Placera dem nära fönster eller använd växtbelysning för att efterlikna solens strålar och på så sätt främja tillväxten.

2. Anpassade krukor 


Välj lämpliga krukor med dräneringshål för att undvika övervattning. Kryddor trivs i väldränerad jord så se till att vattnet inte ligger kvar.

3. Välj rätt kryddor


Välj kryddor som trivs inomhus. Vad är då “rätt kryddor”? Jo, basilika, timjan, rosmarin och koriander är exempel på kryddor som trivs bra inomhus.

4. Jordkvalitet


Använd högkvalitativ jord som är rik på näring. Kryddor behöver näringsrik jord för att växa sig starka och smakrika. Hör dig gärna för i en trädgårdsbutik vad som krävs för jord just till de kryddor som du valt ut.

5. Balanserad bevattning


Undvik övervattning genom att låta jorden torka ut mellan vattningarna. Anpassa bevattningen efter varje kryddas specifika behov.

6. Bra luftcirkulation


Se till att det finns god luftcirkulation runt dina kryddor. Ställ till exempel inte dina kryddor i ett badrum eller precis vid elementen. Detta hjälper till att förhindra sjukdomar och skapar en hälsosam miljö.

7. Ha koll på temperaturen


Håll koll på temperaturen i ditt hem. Kryddor trivs vanligtvis bäst vid en stabil temperatur mellan 15-25 grader Celsius.

8. Beskär ofta

Regelbunden beskärning främjar buskig tillväxt och hjälper till att behålla kryddornas form. Detta kan också öka smakintensiteten.

9.Naturligt gödsel


Använd organisk gödsel för att ge dina kryddor de nödvändiga näringsämnena. Undvik övergödning och följ anvisningarna på gödselpaketet.

10. Använd doftande kryddor


Utöver smaken ger mer doftande kryddor som lavendel och mynta en uppfriskande atmosfär inomhus. Så om du vill ha en fräsch doft hemma så är detta ett hett tips!

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar