fbpx

Brandsäkra din lägenhet

by Redaktionen

Nu börjar den härliga säsongen med tända ljus och innemys, men det är också nu brandrisken ökar. Håll koll på ljus, spisen och elektronik för att undvika bränder. 

Flest bränder startar i köket  

De flesta bränder startar på spisen. Håll koll på kastruller och lämna aldrig spisen obevakad. Tänk även på att inte ha något brännbart i närheten av spisen. Glömmer du ofta bort att stänga av kaffebryggaren så kan det vara bra att ha en timer. Det är också viktigt att rengöra köksfläkten med jämna mellanrum. 

Håll koll på brandvarnaren 

Se till att det finns en brandvarnare i alla sovrum och i köket. Stockholms brandförsvar rekommenderar att du ska ha en brandvarnare även i hallen så att grannarna hör den om du inte är hemma. Brandvarnaren ska sitta i taket och inte fästas på en vägg eller placeras på en hylla. Kontrollera batteriet och testa hemmets brandvarnare en gång i månaden. Det gör du genom att trycka på testknappen. 

Elektroniken

Det är väldigt viktigt att slänga alla trasiga sladdar och att inte använda tejpade sladdar. All elektronik ska inte vara nära något av brännbart material. Det viktigaste är att elektronik är hel och att gärna använda timer även här. Börjar det åska så dra ur tv-apparater. Har du mycket elektronik kan det vara vettigt att köpa ett grenuttag med strömbrytare, så är det bara att slå av den när du inte använder tekniken. 

Ha en ljusvakt 

Ljus i sig är inte så farligt, men de ska aldrig lämnas obevakade och ska alltid släckas när du lämnar rummet, skriver Stockholms brandförsvar. En bra regel kan vara att den som tänder stearinljus också är den som släcker ljusen. Ljusstakar ska inte stå för nära varandra och inte stå nära brännbart material som till exempel gardiner. Ljusstakar och andra ljusdekorationer bör inte heller vara av brännbart material. 

Håll trapphuset rent

Eftersom trapphuset är en utrymningsväg under bränder är det viktigt att det hålls fritt. Vagnar, cyklar, sopor, julgranar, pulkor och andra prylar ska förvaras i förråd och cykelrum för att hålla en fri utrymningsväg.

Det här behöver du 

  • Brandvarnare. Det ska helst finnas en i varje sovrum, en i köket samt en i hallen. Kontrollera och testa brandvarnarna ofta. Vi rekommenderar dig att göra det en gång i månaden.
  • Brandfilt. Brandfilten rekommenderas ha måttet 180 x 120 centimeter och bör förvaras i närheten av köket, då de flesta bränder börjar där. 
  • Brandsläckare. Kontrollera brandsläckaren så att den är hel med jämna mellanrum. Den ska vara plomberad och tryckmätaren ska stå på grönt. 
  • Utrymningsplan. Öva regelbundet med barnen så att de vet vad de ska göra om det börjar brinna. Hela familjen ska veta var ni samlas om olyckan är framme. 

Så här gör du om det börjar brinna: 

  • Börja med att rädda personer som är i livsfara – men utsätt dig inför för några risker. Brinner det hos dig så ta dig ut så snabbt du kan. Den giftiga röken stiger, så håll dig så nära vid golvet som möjligt för att kunna se och andas bättre. 
  • Gå inte ut i ett rökfyllt trapphus. Håll alla dörrar stängda, framför allt ytterdörren och invänta räddningstjänst. Om röken börjar ta sig in i lägenheten, blötlägg handdukar och använd för att täta dörren. Vänta på räddningstjänst vid en balkong eller fönster.
  • Se till att varna alla som kan skadas av branden. 
  • Larma räddningstjänst genom att ringa 112. 
  • Använd en brandsläckare om du tror att du kan släcka branden. Viktigt är att rikta slangen mot glöden och inte mot lågorna. Ring alltid räddningstjänst även om du själv lyckas släcka branden, de kan behöva göra en kontroll.
Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar