Höst betyder ofta storstädning och rensning. Vet du inte var du ska börja? Här är sju prylar där det kryllar av bakterier så det är bara att ta tag i några av de här områdena.
1. Disktrasan och disksvampen
Disktrasan och disksvampen är hemmets mest bakteriefyllda prylar, eftersom de ofta är fuktiga och köket är varmt stortrivs bakterierna där. Det uppskattas att minst 85 procent av hemmens trasor och svampar är angripna av bakterier. I stället för att byta ut disktrasan, så ha för vana att tvätta trasan i minst i 60 grader i tvättmaskinen eller i diskmaskinen. Det blir mer hållbart och dessutom budgetvänligt i längden. Disksvampen bör bytas absolut minst en gång i veckan. Börja med att desinficera trasa och svamp varje dag genom att hälla kokande vatten över dem, alternativt att lägga in dem i mikron i två minuter dagligen.
2. Mobilen
Det sägs att toastolen är mer hygienisk än mobiltelefonen. Det är inte så konstigt, vi har alltid med oss mobilen. Den följer med in på toaletten, i väskan, fickan, och är med både inne och ute. För att minska antalet bakterier så använd ear pods eller hörlurar i så stor utsträckning när du pratar i telefon. Torka av telefonen ofta och mycket. Kom ihåg att lämna telefonen när det är dags för toalettbesök, annars fastnar ännu fler bakterier på skärmen. Ett tips är torka av mobilen med våtservett eller alkogel varje gång du tvättar dina egna händer, speciellt nu i covid-tider.
3. Tandborsthållaren
När rengjorde du din tandborsthållare senast? Man uppskattar att det finns cirka 2 miljoner bakterier i en tandborsthållare. För att få den ren, kör den gärna i diskmaskinen. Helst några gånger i veckan. Satsa på ett material som är lätt att göra rent, exempelvis glas, rostfritt stål eller porslin. Trämaterial går alltså bort, även om det är snyggt.
4. Handdukar
Handdukar bör tvättas efter var tredje användning. Det kryllar av bakterier på handdukar eftersom smuts och tvålrester samlas på dem. Att handdukarna dessutom är i en fuktig miljö gör det inte bättre. För att minska bakterietillväxten kan det vara bra att låta den hänga ensam och inte bredvid andra handdukar. Tvätta alltid handdukar minst i 60 grader.
5. Sängen
I sängen frodas bakterier eftersom vi svettas. Förutom svett samlas också kvalster och spår av avföring. Sängen är alltså en av de mest snuskiga platserna i vårt hem. Bädda inte sängen direkt när du vaknar, utan vänta någon timme för att undvika en förökning av kvalster. Byt lakan ungefär en gång i veckan för att hålla sängen fräsch. Tvätta även kuddar, madrasskydd och täcken med jämna mellanrum.
6. Skärbrädan
Diska alltid skärbrädan ordentligt, inte bara med vatten utan med diskmedel. Till exempel innehåller en stor del av all kyckling campylobakter som kan göra oss sjuka. Det bästa är att använda olika skärbrädor, en för rått kött och en för grönsaker, för att undvika att bli magsjuk.
7. Kaffebryggare
Hur ofta rengör du din kaffebryggare? Det finns undersökningar som visar att det samlas mycket bakterier i kaffekokaren, bland annat tarmbakterier som E. coli samt stafylokocker och streptokocker. För en fräsch bryggare så torka av maskinen varje dag och diska alla lösa delar med diskmedel. Förutom att kaffebryggaren blir snuskig får kaffet dessutom en otrevlig bismak då den får beläggningar av gammalt kaffe och avlagringar från vattnet. Ta för vana att rengöra den invändigt ordentligt varannan vecka, om du brygger kaffe varje dag.