Nu vid coronapandemin dyker det upp råd om vad vi ska äta för att hålla immunförsvaret på topp. Enligt forskningen går det inte att förstärka immunförsvaret på det sättet och därmed mota bort virus som till exempel corona, säger Agnes Wold, professor i immunologi. Ändå florerar det massvis av myter om just detta.
Fakta och myter kring immunförsvaret
Immunförsvar kallas även immunsystem eller infektionsförsvar. Immunförsvaret har till uppgift att skydda oss från angrepp av sjukdomsframkallande mikroorganismer, som bakterier, virus, svampar med flera.
Förespråkare för olika dieter, kokboksförfattare, influencers med flera pratar om allt från gröna juicer, gurkmeja och omega-3 för att stärka immunförsvaret som i sin tur ska göra oss motståndskraftiga mot allehanda virus. Vi uppmanas äta mer C-vitamin och vitlök eftersom det ska stärka immunförsvaret. Till och med apoteken har slutit sig till trenden.
Även sömn och positivt tänkande påstås stärka skyddet. Positiva tankar ska nämligen blockera virusen från att ta sig in i cellerna. Men så enkelt är det förstås inte. Enligt Agnes Wold går det över huvud taget inte att boosta immunförsvaret.
Immunförsvaret arbetar själv utan vår inblandning
– Om immunförsvaret var beroende av att vi ska vara utvilade, glada och äta perfekt mat hade vi dött ut för länge sedan, säger Agnes Wold, överläkare och professor i bakteriologi och immunologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.
Hon förklarar att vårt immunförsvar har utvecklats under årmiljoner och klarar av att bekämpa bakterier och virus helt utan vår inblandning.
– Att säga att vi måste vara i toppform för att immunförsvaret ska fungera är som att säga att vi måste vara glada för att njurarna ska fungera. Det är inte heller bevisat att god sömn stärker immunförsvaret, fortsätter professor Wold.
– Många vanliga påståenden om hur kroppens försvar fungerar bygger på rena missuppfattningar. Som att vi måste hjälpa det på traven, till exempel. Vår kropp är nämligen så finurligt utformad att den bekämpar inkräktande virus och bakterier framför allt när vi inte är välnärda, utsövda och lyckliga. Det jobbar i regel som bäst när det verkligen behövs, det vill säga när det är under attack.
Bakterier behövs för immunförsvaret, menar Agnes Wold
– Det finns faktiskt bara två säkra sätt att aktivera immunförsvaret: att genomlida sjukdom eller att vaccinera sig, säger Agnes Wold. Men man kan möjligen också lura igång immunförsvaret, menar hon.
– Det kan vara bra att försöka få i sig mer bakterier, till exempel i form av probiotika. Immunförsvaret ser nämligen bakterierna som fiender och går till anfall. Däremot finns det ingenting som tyder på att kosttillskott och vitaminpiller hjälper immunförsvaret.
Om probiotika hjälper immunförsvaret mot just Coronaviruset vet vi förstås inte. Faktum är att viruset är så nytt att vi inte ens vet exakt hur och när det smittar – än mindre om vi kan äta oss till en ökad motståndskraft mot det. Men det pågår forskning om ett läkemedel, bland annat i Sverige. Agnes Wold tror dock att ett botemedel mot Corona lär dröja.
Det här är det bästa du kan göra just nu
– Epidemin kommer att vara fram till dess vi får fram ett antiviralt medel eller ett vaccin. Det kan ta lång tid, säkert minst ett år, tror Agnes Wold. Tills dess gäller det att hålla ut.
Och i väntan på effektiv behandling finns det mycket viktigare saker att göra än att stoppa i oss påstått stärkande kosttillskott eller livsmedel:
– Vi måste göra allt för att hålla nere antalet smittade. Framför allt måste vi undvika att äldre personer smittas, säger hon. Tvätta händerna och följ andra råd från myndigheterna för att skydda dig och andra mot coronaviruset, avlutar Agnes Wold.
Ät hälsosamt och motionera så orkar du bättre
Att äta en hälsosam kost med stor variation är alltid bra. Rådet att äta mycket frukt, grönsaker och fibrer gäller fortfarande. Gillar du smaken av gröna smoothies, gurkmeja och vitlök går det fint att fortsätta med det, men förvänta dig inte några medicinska under bara för att du äter dem.