Frågan om barn kan vara veganer och vegetarianer upprör många. De menar att barn inte får i sig alla näringsämnen och att det till och med kan vara skadligt. Samtidigt menar andra att det är ofarligt och att även barn måste ställa om kosten för att vi ska klara klimatmål. Vad stämmer egentligen när det kommer till barn och vegansk kost?
Det svenska Livsmedelsverket skriver att det går att ge sina barn en helvegetarisk, det vill säga en vegansk, kost men det kräver kunskap om mat och näringsämnen samt lite mer planering. Det innebär även att barnen måste äta berikade produkter och att kosten måste vara väl sammansatt.
Tillsätt B12 och D-vitamin
Livsmedelverket skriver ”Generellt gäller att ju fler livsmedel som plockas bort, desto svårare är det att få till en kost som ger all energi och näring ett barn behöver.” Det innebär att får barnet en vegansk kost är det viktigt att tillsätta B12 och D-vitamin genom antingen tillskott eller berikade produkter. Förutom dessa, kan det vara bra att se över ämnen som riboflavin, kalcium, järn, selen, zink, jod, omega 3-fettsyror och protein, menar Livsmedelsverket.
Barn brukar få i sig tillräckligt med protein, men det är viktigt att barn som är veganer äter mycket proteinrika matvaror under alla måltider. Exempelvis tofu, ärter, linser bönor, quinoa och sojaprodukter är bra livsmedel. Även nötter och frön kan vara bra proteinrika livsmedel. Det kan också vara bra att barnen äter spannmålsprodukter som bröd, pasta, bulgur och ris. Även drycker som havredryck, sojadryck och mandeldryck kan vara bra. Däremot bör små barn undvika att få i sig risdryck på grund av de höga halterna arsenik.
Protein är viktigt för att bygga muskler, men får inte barnet tillräckligt med energi så används proteinet som energikälla i stället. Barn som äter vegansk kost riskerar att inte få i sig tillräckligt med energi, vilket beror på att vegetabilisk kost innehåller liten mängd energi men mycket fibrer. Fibrer skapar en känsla av mättnad, men risken blir att barnet inte orkar äta tillräckligt mycket för att täcka energibehovet. Får barnet i sig för lite kalorier använder kroppen därför proteiner som energi, vilket kan gör att barnets tillväxt hämmas.
Sprid ut måltiderna
Livsmedelsverket rekommenderar att ett barn som äter helvegetariskt ska äta flera gånger under dagen. Det gör att barnet orkar äta mer och därmed blir det lättare att täcka barnets energibehov. De skriver ”Var uppmärksam på att barnet växer som det ska – det är ett gott tecken på att energi och proteinintaget är tillräckligt.”
Det kan vara något lättare för ett barn att vara vegetarian, det vill säga att barnet äter laktos (laktovegetarian) eller ägg (ovo-vegetarian). Mjölkprodukter, ägg och quorn kan nämligen vara bra proteinkällor för barn, enligt Livsmedelsverket.
Sammanfattningsvis går det bra att låta barn äta vegetarisk och vegansk kost, men det kräver mycket mer kunskaper om näring, vitaminer och mineraler samt mer planering. Väljer du som förälder att låta barnet äta vegetariskt eller vegansk innebär det även att barnet måste äta betydligt oftare.