Därför ska du läsa med dina barn

by Redaktionen

Läsningen hjälper barnen att förstå världen vi lever i och ger dem fler ord att uttrycka sig med. Mysiga lässtunder är kvalitetstid som för föräldrar och barn närmare varandra. Ni får en gemensam upplevelse som ni bär med er hela livet.

En värld av äventyr, spänning, kunskap och glädje

Läsandet och böcker är nöjen som ger mycket, både vad gäller lärdomar, förmågor och inte minst – underhållning! Att läsa är kul, eller hur? Du vet det, och det bästa sättet att överföra denna vetskap till ditt barn är att läsa tillsammans.

Barn som växer upp med föräldrar som läser för dem har betydligt bättre förutsättningar att börja läsa själva. Om de ser läsningen som något naturligt, och ser att deras föräldrar gör det, kommer de förmodligen vilja läsa själva.

Vad kan vara samtalsämnet vid middagsbordet i den här familjen, tror ni?

Barnet har nytta av ett större ordförråd

Att läsa högt för barnen när de är små tycks vara nyckeln till deras språkkunskaper senare i livet.

Enligt studier har en 17-åring som regelbundet läst eller lyssnat på texter ca 50 000–70 000 ord i sitt ordförråd. En 17-åring som inte gjort det har ca 15 000–17 000 ord.

Det är stor skillnad mellan att prata med sina barn och att läsa för dem. När vi talar använder vi enklare vardagsspråk med ofullständiga meningar. Bra barnlitteratur lär barnet förutom väldigt många nya ord också språkets struktur och rytm.

Det är skillnad på vilket typ av texter som läses. Många barnböcker är fantasifulla, medan andra skildrar vardagen och är mer realistiska. När föräldrar läser faktabaserade böcker för sina barn utvecklas barnens ordförråd mer än vid läsning av sagor. Man ska inte sluta läsa sagor, de sätter fart på barnens fantasi, men det är bra att variera vilken typ av böcker man läser för sina barn.

Passa gärna på att förklara svårare ord och uttryck när de dyker upp i texten.

”På riktigt, mamma?”

Barnen blir bättre förberedda för livet

Att läsa för sitt barn är det bästa sättet att hjälpa barnet till en god start i skolan och vidare i livet.

Barn som läser tidigt utvecklar ett ordförråd och en kommunikativ förmåga som hjälper dem på många sätt framöver. Även förmågan till att se logiska samband stärks. Högläsning ökar koncentrationsförmågan och tränar fantasin. 

Läs tillsammans och diskutera det ni läst

När du läser för ditt barn kan barnet jämföra sagan med sitt eget liv, med den riktiga världen och med andra sagor. Barnet presenteras nya perspektiv och aspekter av livet som det kanske inte känt till tidigare. Barnens inlevelseförmåga och förmågan att sätta sig in i andra människors livsöden utvecklas.

Helt nya världar öppnar sig.

Uppmuntra gärna ditt barn att ställa frågor om texten, så att ni kan få igång ett givande samtal. Den gemensamma stunden kan även hjälpa att kunna prata om svåra och känsliga ämnen.

Inspiration och lästips hittar du till exempel på sajterna Barnens bibliotek och Bokiño.

En liten repetition om varför du ska läsa med dina barn

I Hans Christian Andersens fotspår

Den 2 april firas internationella barnboksdagen till minne av den legendariske danske författaren Hans Christian Andersen, som föddes just den dagen år 1805. Tanken med dagen är att lyfta fram betydelsen av barnböcker och läsning för barns välmående och utveckling. 

Den fula ankungen, Kejsarens nya kläder och Den lilla sjöjungfrun är några av de mest kända av Andersens över 200 sagor.

H. C. Andersen-monumentet i Central Park, New York
Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar