Så rengör du diskmaskinen

by Redaktionen

Blir din disk inte riktigt ren, eller luktar det illa om din diskmaskin? Vi har försökt reda ut hur man ska underhålla diskmaskinen för att den ska vara fräsch och hålla längre.

Om diskmaskinen körs ofta kan det byggas upp kalk och annan smuts i maskinen. Genom att gå igenom maskinen regelbundet och ta bort smutsen kommer du få en disk som är härligt ren.

Kolla maskinens delar

Gå igenom diskmaskinens lösa delar, så kan du se till att maskinen håller sig fräsch och inget har korkat igen.

Silen – här fastnar matrester. Det råder delade meningar om huruvida disken ska sköljas av eller inte innan den stoppas ner i maskinen. Det kan i alla fall vara bra att skrapa bort så mycket av matresterna som möjligt innan tallrikarna ställs in, annars riskerar det att blir fullt i silen. Kontrollera silen någon gång i veckan. Ofta är den lätt att plocka ur. Ta då ut den, töm den och diska rent med diskborste.

Spolarmarna – i diskmaskinen finns roterande armar som sprutar ut vatten över disken ur små hål. Hålen kan täppas igen av fett eller kalk. Kolla hur det ser ut med hålen. Spolarmarna går att ta loss. Ta loss dem försiktigt och rengör med diskborste eller svamp.

Inuti – torka rent inuti maskinen lite då och då. Då kan du fånga upp matrester som inte fångats upp av silen. Kanske hittar du också en tesked på botten av maskinen som smitit ur sitt fack.

Diskmedelsfacket – torka ur facket. Ibland kan det fastna rester av diskmedel där som kan börja lukta dåligt.

Ramen – ofta städar man insidan och utsidan av diskmaskinen, men glömmer bort ramen. Ramen är den som frigörs när man öppnar diskmaskinen. Den tvättas inte rent under diskning, eftersom den inte är kontakt med vatten och diskmedel, och den syns inte längre när man har stängt igen maskinen. När du laddar maskinen kan du lätt råka droppa kaffe eller mjölk på ramen, så se till att också torka den ren när du ändå rengör resten av maskinen.

Rengöringsmedel

Vad ska man då ha för rengöringsmedel när du fräschar upp din maskin? Det finns speciella rengöringsmedel för diskmaskiner, men det går också att använda något som du troligtvis redan har hemma – ättika och bikarbonat.

Strö ut 1 dl ättika och 1 msk bikarbonat i diskmaskinen. Det får troligtvis inte plats i vacker för diskmedel, så det är bara att strö ut var som helst i maskinen (allt blandas ändå runt sen). Kör ett program med maskinen tom. Klart!

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar