fbpx

Hur du väljer rätt vas för dina blommor

by Redaktionen

Att matcha blommor med rätt vas kan vara svårt. Hitta rätt kombination så kan du skapa riktigt fin effekt i rummet, även med den mest enkla buketten. Nedan ger vi tips på hur du perfekt matchar dina vaser till dina blommor.

Att tänka på

Det första du bör tänka på när det kommer till att välja den perfekta vasen så spelar storleken roll. Den allmänna tumregeln är att längden på blomstjälkarna inte bör vara mer än en till två gånger höjden på din valda vas. Om vasens hals, alltså själva öppningen är för bred kanske det inte ger tillräckligt med stöd för stjälkorna och du kan förlora formen på blomsterarrangemanget snabbt. Att ha för smal öppning kan begränsa utformningen av buketten eller till och med skada stjälkarna.

Kolonnvaser

Komplettera elegansen hos långskaftade blommor som liljor, nejlikor och solrosor genom att välja en hög, smal (så kallad kolonnvas) att ha dem i. Detta är också det perfekta valet att ställa grenar eller kvistar i eftersom en smalare vas ger bra struktur och får det att se snyggt ut.

Timglasvaser

En timglasvas är en otroligt mångsidig vas. Denna typ av vas passar särskilt blommor med korta stjälkar och stora blommor, som rosor, hortensior och pioner. Timglasvas är bred längst ner, smal i mitten och något utsvängd upptill. Denna kurviga vas kommer verkligen att göra ett snyggt intryck tillsammans med de rätta blommorna.

Runda vaser

En rund eller fiskskålsformad vas är inte lämplig för alla blommor men är otroligt snyggt att matcha med krispiga tulpaner eller rosor. Tricket är att skära av stjälkarna i höjd med vasen så att de står stolta och skapar en slags kupoleffekt.

Knoppvaser

Knoppvaser eller miniatyrvaser är bäst för att visa upp enskilda stjälkar eller ett kluster av små blommor. Om du inte har några till hands fungerar syltburkar eller små glasflaskor lika bra. Att missmatcha olika miniatyrvaser som dessa är ett bra sätt att dekorera ett middagsbord, eftersom större vaser tenderar att skymma personen som sitter mitt emot dig. Du kan också placera en miniatyrvas på ditt nattduksbord eller som dekoration på handfatet.  

Rektangulära eller avlånga vaser

Rektangulära vaser ser särskilt bra ut tillsammans med moderna interiörer. De bästa blommorna för dessa vaser är rosor, hortensia eller tulpaner – med andra ord alla blommor med stor krona. Skär stjälkarna kort och packa ihop dem tajt så inte blommorna faller ned i hörnen.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar