Odla egen färskpotatis – lätt och otroligt gott

by Redaktionen

Potatis är gott, användbart i många rätter och relativt lätta att odla. Allt du behöver är att plantera en sättpotatis på en solig plats i din trädgård. Potatis sätts oftast från mitten av april till maj och tar cirka tre månader från sättning till första skörd. Men var inte ledsen – det går utmärkt att sätta potatisen under sommarmånaderna också.

Sättpotatis – vad är det?

Välj en plats i din trädgård med mycket sol. Potatis växer som bäst om de får ungefär 8 timmar solljus om dagen. De vill inte ha det allt för varmt så försök hitta en solig men relativ sval plats. Det bästa sättet att odla potatis är just från potatis, men inte vilken potatis som helst. Det bör vara en speciellt odlad potatis från en trädgårdsbutik, så kallad sättpotatis. Visst går det att plantera vanlig potatis från en butik, men oftast är dessa behandlade med olika bekämpningsmedel som du kanske vill slippa.

Börja såhär

Placera din potatis på en valfri plats i ditt hem, torr och varm plats är optimalt – i en skål på köksbänken där solen skiner. Låt groddar växa till sig i en vecka innan potatisen planteras ut. Dessa groddar, när de väl planterats, bildar knoppar av nya potatisplantor. De är viktiga för själva odlingsprocessen.

En potatis som är större än en golfboll bör skäras i mindre bitar (cirka 5 cm breda, var och en med minst två groddar på sig) Vanligtvis räcker det att halvera potatisen.

Lägg tillbaka den skurna potatisen i skålen igen och lämna dem ytterligare i 3 dagar innan plantering.

Hur du planterar dina potatisar

Medan tiden kan du förbereda din planteringsplats med gödningsmedel. Använd en trädgårdsgaffel och fördela komposten i jorden. Potatis föredrar lös och lerig jord, så arbeta ut eventuella klumpar tills jorden ser ut att vara luftig och kan andas. Har du ingen egen kompost eller gödningsmedel kan du köpa det i en vanlig trädgårdsbutik.

Plantera potatisen i små hål, 5 cm ner i marken, med cirka 30 cm mellanrum. Placera dina halverade potatisar med skärsidan nedåt. Groddarna ska peka upp mot solen! Täck sedan dina potatisar med mer jord och vattna väl. Potatis behöver inte vattnas ofta men du ska inte heller låta den torka ut. Vattna ordentligt, cirka 2–3 gånger i veckan vid torrt väder.

Kom ihåg att kupa

När du anar potatisblast är det dags att kupa – vilket betyder att du ska se till att det kommer tillräckligt med jord runt plantorna för potatisen att växa i. Kupa helst två gånger under sommaren.

På detta sätt undviker du att potatisen exponeras för, för mycket solljus. Du har säkerligen råkat få med dig hem gröna potatisar någon gång – dessa har fått för mycket solljus. Du ska aldrig äta gröna potatisar, eftersom de innehåller ett giftigt ämne som kallas solanin.

När är det dags att skörda? En del potatisar blommar, detta är ett tecken på att det snart är dags att skörda. Om potatisen inte blommar kan man räkna med att det tar cirka 8 veckor innan den är klar. Ett annat tecken på att din potatis är redo att skördas är att potatisbladen har börjat gulna.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar