fbpx

Hur du organiserar din frys med hjälp av 7 enkla steg

by Redaktionen

Ta bort allt från frysen

Det är omöjligt att få ordning på din frys utan att börja med att tömma den först. Att få ut allt gör att du kan se vad du har och bestämma vad som bör ätas först. När du ändå är igång kan du torka och göra rent frysen.

Förvara grönsakerna synliga

Har du lösa grönsaker som fryst majs, ärtor och lök bör du förvara dem i genomskinliga behållare. Det gör det lättare att se vad du har. Oftast äter du inte upp ett helt paket med fryst broccoli på direkten – då är det bättre att lägga den i en behållare än att skrynkla igen påsen och slänga den i något hörn i frysen.

Ta ut saker ur sina förpackningar

Många varor som du köper kommer i någon sorts förpackning. Det mesta kan du troligen ta ut – detta kommer spara dig utrymme. Om du har köpt ett paket med pinnglassar är det mycket bättre att ta ut dem och förvara dem styckvis i stället.

Förvara maten vertikalt

Om du har en stor bunt fryst köttfärs kommer du att bli förvånad över hur mycket mindre utrymme den tar upp när den förvaras vertikalt.

Att använda fryspåsar är ett bra sätt att förvara många saker. Fyll påsen, ta bort luften och lägg den platt in i frysen. När den sen är frusen är det bara att ställa det vertikalt. På så sätt tar (vad du än har i påsen) minimalt utrymme.

Märk och datera allt hemlagat

Det viktigaste verktyget för en organiserad frys är en märkpenna. Allt som är hemlagat måste vara tydligt märkt och daterat samma dag som det är fryst. På så vis vet du vad lådan innehåller och när den lagades. När du har ett antal lådor är ett ytterligare tips att stapla dem på varandra och ställa den senaste lagade maten längst ner och den äldsta högst upp.

Välj rätt behållare

Luft som cirkulerar runt fryst mat kan leda till att maten blir dålig. Det bästa du kan göra är att hitta en behållare som är så nära storleken på det du vill frysa som möjligt. Om du använder plastpåsar, se till att du använder tjockare fryspåsar och tryck ut så mycket luft som möjligt innan du lägger dem i frysen. Om du fryser in med folie, se till att linda in maten dubbla gånger. Att göra dessa saker innebär att du maximerar utrymmet och håller luften ute.

Gör en inventeringslista

Skriv ner det du har i frysen på ett papper eller i mobilen. Detta hjälper dig att fortsätta ha ordning i frysen. På så sätt vet du vad du har till hands och vad du behöver inhandla. När du tar något från frysen stryker du bara det från listan.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar