fbpx

Kickstarta hösten med en ny hobby

by Redaktionen

Sommarens ledighet är över och hösten med sina korta dagar och mörka kvällar ligger framför oss. Det är en bra tid för att tillföra något nytt och inspirerande i din vardag! Att ha en hobby är ett sätt att koppla av, må bra och samtidigt stimulera din kreativitet. 

Må bättre – skaffa dig en hobby

De flesta av oss har en fritid och vill ha meningsfull sysselsättning utöver arbetet eller studierna. En hobby gör livet roligare, hjälper dig att koppla av från den ofta stressiga vardagen och ökar livskvaliteten. 

Även rent socialt kan en ny hobby öppna upp nya möjligheter. Om du väljer rätt aktivitet kan du i bästa fall få ett helt nytt nätverk av vänner och bekanta, vilket är nyttigt både yrkesmässigt och privat.

Tycker du att du inte har tid för en hobby ska du verkligen försöka tänka om och se till att få egentid. 

Vissa hobbyer är nästintill gratis, som att jogga i skogen eller att delta i en bokcirkel, medan andra kostar en hel del. Den som sysslar med motorsport, segling eller har egna hästar får göra en egen budget för sin hobby. Ta dina ekonomiska möjligheter med i val av en ny aktivitet. När du hittat det du verkligen vill och kan tillbringa din fritid med är det garanterat värt varje krona! 

9 kändisars hobbyer

Att ha en hobby kan verkligen berika ditt liv. Många framgångsrika och högpresterande människor är väldigt engagerade i sina hobbyer. Här är ett litet axplock av dem:

  • Nina Persson, Ryan Gosling och Meryl Streep stickar
  • Bill Gates spelar bridge och tennis
  • Johnny Depp samlar barbiedockor
  • Susan Sarandon spelar pingis
  • Cristiano Ronaldo spelar bingo
  • Justin Bieber löser Rubiks kub
  • Angelina Jolie samlar på knivar

Vad ska man välja för hobby?

Har du någon favoritsyssla eller specialintresse som du vill börja ägna dig åt regelbundet? Vad som är viktigast är att hobbyn verkligen får dig att må bra. Skaffa dig inte flera “måsten”! 

Har du inte en dröm om en fritidsaktivitet färdigt i tankarna är ett bra tips att blicka bakåt, till din barn- och ungdomstid. Vad var du intresserad av då? Sport, musik, naturupplevelser, bakning? Där någonstans kan du nog få en hint om vilken hobby som skulle passa dig.

Du kan också titta på de fritidsintressen du har idag och fundera på om de går att utvidga. Om du tycker om att laga mat är det kanske dags att ta kokkonsterna till nästa nivå – gå en matlagningskurs? Om du tycker om att promenera, vad sägs om en fjällvandring?

Ett bra ställe att börja utforska utbudet på är kurser.se, Här kan du söka bland 10 000 kurser från hundratals arrangörer i Sverige inom en mängd olika kategorier, såsom hantverk, dans, målarkurser etc. Börja med att välja orten där du bor. Sidan bjuder också på ett hobbytest som hjälper dig att välja.

Lugnt eller stimulerande – vad behöver du?

Att ägna sig åt en hobby är ett utmärkt sätt att ”rensa hjärnan” när man är trött och känner sig stressad. Olika typer av aktiviteter åstadkommer detta på olika sätt, tänk på vad just du har behov av.

Hantverk som stickning, snickeri eller göra keramik är typexempel på aktiviteter som är lugna och vilsamma samtidigt som de kräver ett visst fokus, vilket gör att man tillfälligt glömmer bort andra bekymmer. De har en terapeutisk, nästan meditativ verkan. En lugn typ av yoga, skogspromenad – vila kan komma i många skepnader.

Om du behöver stimulans och nya intryck snarare än vila har du verkligen goda skäl att skaffa dig en hobby. Att spela instrument eller läsa främmande språk är till exempel utmärkta sätt att hålla hjärnan och den kreativa förmågan i högform. Hobbyer hjälper oss att hålla sinnet öppet och pröva nya saker, vilket gör oss mer kreativa samtidigt som det stärker självförtroendet.

Tänk på att det finns ett oändligt antal kvällskurser, föreningar, klubbar och märkliga sällskap där ute som du kanske inte känner till. De samlar alltifrån bergsklättrare och vinprovare till ”Sagan om ringen”-nördar. Det finns också en massa hobbyer som du kan utöva helt ensam, med huvudet bland molnen och telefonen på ljudlöst.

Fågelskådning kan du utöva ensam eller i grupp.

Hjälpa andra på din fritid?

Du längtar kanske efter något meningsfullt och samhällsnyttigt att göra och brinner för att hjälpa andra. Det finns gott om volontärarbete inom ideella organisationer som du kan hitta hos Volontärbyrån. Att bli mentor åt någon inom dina specialkunskaper kan också vara väldigt givande. Mentor Sverige förmedlar mentorer åt ungdomar.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar