fbpx

Så väljer du rätt mobilabonnemang

by Redaktionen

Kostnaderna för samma mobiltjänster kan variera tusentals kronor i månaden beroende på vilket mobilabonnemang du har. I djungeln av olika abonnemang gäller det att hitta ett som är anpassat efter just dina behov. Vi hjälper dig att göra det rätta valet. 

Vill du ha abonnemang med en mobil eller bara ett simkort?

Fundera först om du vill ha ett abonnemang där telefonen ingår. Behöver du en mobil och hittar ett bra erbjudande är det bara att ta det. Då får du själva telefonen subventionerad. Nackdelen är att du får en 2 års bindningstid till operatören.

Har du redan en fungerande telefon är alternativet med bara ett sim-kort ett bra val. Då betalar du enbart för abonnemanget och väljer precis det du behöver att ingå i det. Uppsägningstiden är kort om du skulle vilja byta abonnemang.

Räkna ut hur mycket surf du behöver

De flesta mobilabonnemang är idag fast pris -abonnemang där fria samtal och sms ingår. Det som främst skiljer mobilabonnemangen åt är hur mycket surf som ingår och vad månadskostnaden är.

Väljer du ett abonnemang med lång bindningstid är det klokt att noggrant tänka efter hur mycket datamängd du behöver. Väljer du för mycket betalar du onödiga pengar tills abonnemanget löper ut. Måste du däremot fylla på surf kan det bli riktigt dyrt.

Tittardu ofta på film i telefonen? Det kräver större datamängd och i så fall är det värt att titta på ett abonnemang där mycket surf ingår. På nätet finns det guider där du kan se hur mycket surf dina aktiviteter drar. Till exempel räcker en gigabyte till ungefär två timmars videotittande, att streama musik i tio timmar eller sexton timmars surfande på nätet.

Tänka på detta när du väljer abonnemang

Om man jämför operatörerna är det främst täckning och kundtjänst som kan skilja sig. Var säker på att operatören du väljer har bra täckning där du bor.

Har du familj kan det vara värt att undersöka operatörernas familjeabonnemang. Ni kan spara tusentals kronor under året om ni har ett gemensamt abonnemang i stället för enskilda.

Reser du mycket är utlandssamtalen och surf utomlands ytterligare en faktor att ta ställning till. Kolla de villkoren för de länder du ska till – och jämför. Inom EU är det reglerat att du ringer och surfar till samma pris som hemma, men olika operatörer har ändå lite olika regler för hur mycket mobildata som verkligen ingår utomlands. Samtalspriser till utlandet från Sverige varierar också ganska mycket.

Hjälp på nätet för att jämföra olika abonnemang

Det finns flera sätt att få hjälp när du ska välja abonnemang eller behöver annat info eller råd.

Telekområdgivarna ger opartisk och kostnadsfri rådgivning om bl. a. abonnemang  och operatörer. Du hittar mycket information på webbplatsen, till exempel en steg-för-steg -beskrivning av hur du byter mobiloperatör.

Mobilabonnemang.se  är en jämförelsetjänst för mobilabonnemang som vid skrivande stund jämför 108 mobilabonnemang från 9 operatörer. Priser och villkor uppdateras dagligen.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar