fbpx

Så väljer du rätt säng för din kroppstyp – 5 enkla steg

by Redaktionen

Den gamla föreställningen om att en hård madrass är bra för en dålig rygg är bara en myt! Sängen kan ha härligt mjuk komfort och fortfarande ge bra ergonomiskt stöd för din kropp. Vilken fasthet du ska välja har att göra med din kroppsform, sovställning och vilken känsla du trivs bäst med. Vi guidar dig i ditt sängval.

1. Vilken position sover du oftast i?

De allra flesta av oss har en favoritställning vi ligger i under den första och viktigaste delen av sömnen. Detta är avgörande vid val av säng.

Sover du på rygg eller sida kan du behöva ha en lite mjukare säng för att du ska sjunka ned ordentligt med skuldror och rumpa och få avlastning och stöd för din rygg.

Om du sover på mage behöver du ha en fastare säng för att inte sjunka ned för mycket med bröstet och därmed få ont i nacke och svank.

2. Utgå ifrån hur din nuvarande säng känns

En bra säng sover du i, inte på! Om du inte sjunker ned i din säng får inte din kropp tillräckligt stöd. Har du en ömmande svank och nacke kan det vara tecken på att du har en för hård säng. Satsa då på en madrass med fastheten “medium”.

Sjunker du ned för mycket i din nuvarande säng och får ont i höfter och i ryggen borde du byta till en säng med fastheten “fast”. Men kom ihåg att det är du som bestämmer vad som känns bäst för dig.

3. Vad har du för kroppstyp?

Din vikt och längd har stor betydelse när du väljer säng. Väger du under 80 kg ska du generellt sett ha medium-fasthet på din säng. Väger du över 80 kg ska du ha en säng med fast fasthet.

Tyngdpunkten i sängen blir mer koncentrerad hos en kortare person och det kan därför vara bättre att välja en fastare säng. En längre person av samma vikt skulle trivas bättre med en mjukare fasthet då personen kommer ligga mer jämnt fördelad över sängen.

Standardlängden på en säng är 200 cm. Du ska ha 10 cm till godo ovanför huvudet och lika mycket mellan fötter och fotändan. Är du över 190 cm ska du därför välja en säng som är 210 cm lång för att kunna ligga riktigt bekvämt även när du ligger helt utsträckt.

4. Lägg märke till fjädringen 

Pocketfjädrar ger madrassen möjlighet att anpassa sig efter kroppens former och olika sovställningar. De ger dig rätt avlastning och stöd för hela kroppen.

Bonell-fjädring är den ursprungliga resårfjädringen, ett enklare fjädersystem. Den upplevs inte lika följsam och anpassade till kroppens rörelser som pocketfjädring, men är oftast ett billigare alternativ.

5. En skön bäddmadrass sätter kronan på verket

Kvalitén på bäddmadrass är en viktig faktor du ska ta ställning till när du väljer säng. 

En bäddmadrass som är fylld med latex är i regel bekvämare men också dyrare än en polyetermadrass. Latex är ett material med god ventilationsförmåga och härlig komfort, det anpassar vikt väl och har normalt sett en lång livslängd.

Idag finns det en rad olika polyetermaterial som har bra andningsegenskaper och komfort, men generellt sett är en bäddmadrass med latexkärna ett bekvämare alternativ.

Tjockleken på bäddmadrassen spelar också in och man kan säga att ju tjockare den är desto skönare är sängen.

Här tipsar InBed Sweden vad man ska tänka på när man väljer en säng.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar