fbpx

Mattan som skapar magi i rummet

by Redaktionen

Att lägga en persisk matta på ditt golv är att lägga dit ett konstverk. Dessa mattor tillför karaktär och en allmän känsla av ombonad i hemmet. Förr kallades den handknutna äkta persiska mattan ”bostadens själ”.  Även om samma mönster återkommer är varje matta unik. 

Vad är en persisk matta?

Persiska mattor, också kallade för orientaliska eller äkta mattor, är handknutna mattor med ursprung i huvudsakligen Persien, d.v.s. nuvarande Iran, och i de angränsande länderna från Turkiet till Kina. Dessa mattor tillverkas genom metoder som är flera hundra år gamla. 

Här presenteras mattor knutna i den iranska staden Keshan.

Passar de orientaliska mattorna in i den nordiska inredningsstilen?

Svensk inredning är ofta väldigt ren och avskalad, därför gör sig äkta mattor mycket väl i våra stilrena rum. Å andra sidan går en orientalisk matta ihop med många olika inredningsstilar, bara man väljer rätt färg, stil och storlek.

En centrerad medaljong är det vanligaste mönstret i en orientalisk matta. Passar i både slott och koja!

Persiska mattor består av en myriad av färger som inte alltid är tydliga vid första anblicken, men tittar du noga hittar du oftast en färg som du kan lyfta upp med hjälp av accessoarerna i textil, som kuddar och gardiner.

Den senaste trenden är att även tillverka möbler och kuddar av olika mattor vilket känns kul och nyskapande. Det tillverkas också mattor som är gjorda av gamla mattbitar som sytts ihop till en modern matta. 

Persiska mattans varierande egenskaper

Varje region i de mattproducerande länderna har sina egna mönster, sin egen kultur och sina egna knutar. En orientalisk matta har typiskt ganska kort lugg, men den kan också vara helt slät som exempelvis den tunnare och lättare turkiska Kelim-mattan med sina enkla grafiska mönster.

Orientaliska mattor tillverkas oftast av ull, siden och bomull. Ullen tas från får, kamel eller get. Ju fetare ull, desto mjukare och slitstarkare matta. Att knyta en matta för hand kan ta upp till flera år. En riktig handknuten matta håller oftast en hel livstid om man sköter om den väl.

Det är vanligt att man vid köp av en orientalisk matta får ett äkthetsbevis. 

Både nya och begagnade mattor finns till försäljning, för dessa tåliga mattornas värde minskar inte vid användning. Tvärtom, en viss slitage anses som fint.

Några persiska mattor är världsberömda

Jaktmattan är en väl känd persisk hovmatta, tillverkad 1550–1570 i Kashan. Den är en del av Kungliga husgerådskammarens samlingar på Stockholms slott.

Ardabilmattan är världens mest berömda persiska matta. Den finns idag på Victoria and Albert Museum i London. Mattan beställdes av Shah Tahmasp till Safimoskén i Ardabil och Maksoud från Keshan utförde arbetet 1539-1540. Från början fanns det två mattor, men man offrade den sämsta för reparation av den andra. Även resterna av den sämre mattan finns bevarade, på Los Angeles County Museum i USA, vilket visar mattans värde.

Är du intresserad att veta mer om persiska mattor?

Inredningsbyrån Brittfurn har utförlig information om persiska mattor. Här kan du läsa om deras historia, användning, material och teknik, olika vävstolar, färger och mönstrens symbolik.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar