fbpx

Den enastående ättikan

by Redaktionen

Ättika är en välkänd ingrediens i läcker matlagning, men även ett ekologiskt och naturligt alternativ till mycket annat. Vi har samlat tips från 3 områden där ättika gör susen.

1. Ättika gör under med tvätten

 • Ättika är ett naturligt och ekonomiskt tvättmedel. Den hjälper till att behålla textiliernas färger, gör tvätten mjuk, desinfekterar och tar bort tvättmedelsrester. Gör så här: Häll ½ dl ättika i tvättmaskinens sköljmedelsfack. De blöta kläderna kan lukta ättika, men lukten försvinner när tvätten torkar.
 • Så här gör du ett eget, naturligt väldoftande sköljmedel: Blanda 8 deciliter vatten med 3 deciliter 24-procentig ättika. Tillsätt några droppar eterisk olja. Lägg några matskedar i tvättmaskinens sköljmedelsfack och tvätta som vanligt. Tvätten blir superfräsch! Visst är det skönt att ersätta kemiska sköljmedel som är riktiga miljöbovar och dessutom kan vara allergiframkallande. 
 • Får du inte bort svettlukten från joggingtröjan? Ta fram ättikan. Blötlägg plagget i en halvtimme i en mild ättikalösning som består av ½ dl ättika och 5 liter svalt vatten, tvätta sedan i maskin som vanligt.

2. Få kastruller och fönster att skina med ättika

 • Kastrullerna av rostfritt stål får tillbaka sin blanka yta när du först kokar dem i en blandning av 2 delar ättika och 1 del vatten. Tillsätt sedan en tesked salt och låt stå över natten.
 • Dricksglas och tallrikar blir också lysande rena när du sköljer dem med ättiksvatten. Du kan också använda 1 del ättika och 2 delar vatten som glansmedel i diskmaskinen.
 • Gör din egen fönsterputs så här: Blanda ett par droppar handdiskmedel och häll lite ättika i vattnet. Förutom skinande rena fönster och speglar får du också golven rena med detta skonsamma medel.

3. Bort med kalk i hushållsmaskinerna – med ättika

 • Tvättmaskinen blir fräschare så här: Blanda ihop 1 liter ättika och 2 liter vatten, häll i tvättmaskinen och kör vittvättsprogrammet.
 • Känns frysen unken? Koka upp 1 liter vatten och 1 dl ättika, häll i en skål och placera i frysen över natten.
 • Kaffet smakar bättre när bryggaren är ren. Det fixar du lätt: Häll hälften vatten och hälften ättika i vattenbehållaren. Låt hälften av blandningen bryggas och stäng av maskinen. Låt stå en halvtimme och sätt sedan på bryggaren igen och koka upp resten. Skölj maskinen genom att koka en hel kanna nytt vatten 2–3 gånger . 
 • Vitgula kalkavlagringar i vattenkokaren får du bort så här: Häll 2 deciliter ättika och 8 deciliter vatten i vattenkokaren. Koka upp och låt sedan stå i 15 minuter innan du häller bort blandningen. Koka ett par gånger med nytt vatten innan du använder vattenkokaren. Ibland krävs det att man kör ett varv till med ättikan för att få bort de mest envisa avlagringarna.

Slutligen: 4 saker du absolut inte ska rengöra med ättika.

Ättika är ett miljövänligt och effektivt rengöringsmedel. Dock finns det några tillfällen då det inte bör användas till rengöring.

 • Vaxade ytor. Syran i ättikan gör att den vaxade ytan blir matt och i längden försvinner vaxet och därmed den skyddande ytan. Detta gäller både för möbler och golv.
 • Strykjärn. Till skillnad mot kaffebryggaren ska du inte avkalka ditt strykjärn med ättika. Syran kan förstöra elektroniken. Bästa sättet att hålla ditt strykjärn rent är att tömma det på vatten efter varje gång, samt följa rengöringsinstruktionerna som medföljer.
 • Natursten. Att rengöra natursten som marmor, granit, sandsten och kalksten med ättika kan vara direkt förödande. Syran i ättikan är så stark att resultatet kan bli matta, fula fläckar.
 • Äggfläckar. Att försöka få bort ägg med ättika fungerar inte. Ättikan har en koagulerande effekt på ägget, vilket gör att ägget bara fastnar ännu mer.

Obs! Var försiktig med outspädd ättika! Tänk på att ättika är irriterande för huden. Undvik inandning av ångorna. Förvara ättika utom räckhåll för barn.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar