Belysningen påverkar våra känslor i allra högsta grad. Olika utrymmen avsedda för olika sysslor och situationer kräver olika typ av ljus. Trolla fram det bästa av din inredning och gör boendet meningsfullt, tryggt och trivsamt med rätt belysning.
Hur skapar du en bra belysning?
Här får du några proffsiga vinkar.
En lyckad belysning betyder att du har tillräckligt många och ändamålsenliga ljuskällor i rummet. För ljuset exakt dit där du vill ha det! Behovet av ljus varierar mellan årstiderna och tiden på dygnet, så de bästa lamporna är dimbara.
Med belysningen kan du lyfta fram konst eller andra föremål, framhäva tapeten eller golvet samt skapa en viss stämning. Lampornas stil ska helst passa in i din övriga inredning och ljuset ska återge färgerna utan att förvränga dem.
Färgen på vägg- och golvytor och textilier påverkar hur mycket ljus som måste tillföras till rummet. Ljusa och glansiga ytor reflekterar ljuset och sprider det, mörka ytor suger däremot i sig mycket ljus.
Riktar lampan ljuset uppåt eller neråt? Kastas ljuset runt, eller är det jämnt och mjukt och skapar en lugn stämning? Det gäller att välja rätt belysning, för dåligt ljus kan förstöra din fina inredning och göra rummet föga tilltalande.
Ett bra allmänljus är grunden
Ett rum behöver ett bra allmänljus som belyser hela rummet när du önskar det. Traditionellt ordnas detta med en taklampa, men den lämnar hörnen i dunklet.
Det bästa är att ha ett indirekt ljus som reflekteras runt i rummet från väggar och tak, då slipper du bli bländad. Flera lampor placerade runt i rummet på olika höjder garanterar ett tillräckligt ljusnivå. Då kan du också enkelt ändra ljuset i rummet genom att tända och släcka och dimma vissa av lamporna. Alla lampor i samma rum ska gärna ha samma färgton.
Olika färgtoner för olika sysslor och stämningar
När du planerar belysningen i ett rum, tänk på vad man gör i rummet och välj – inte bara lamporna, utan också ljusets färgton – efter det. Kartlägg belysningsbehovet först, välj lamporna sen.
Ljus med kall ton för jobb och koncentration
Ett kallt vitt ljus kan upplevas som spöklikt och sterilt, men det är effektivt över till exempel ett arbetsbord och brukar kännas uppiggande. Kallare ljus är att föredra i utrymmen där du behöver koncentrera dig i en uppgift, som att skriva eller läsa, laga mat, sminka dig. En bra, rätt riktad arbetslampa stödjer allmänbelysningen.
Ett rum med murriga, varma färger kan få liv om man belyser det med ett kallare ljus. Ett vitt, avskalat rum däremot kan bli mer gästvänligt med en varm ljussättning.
Ljus med varm ton för mysiga stunder
Varmvitt, dämpat ljus passar för mys, lugna stunder, romantik, avslappning. Den mjuka stämningen skapas med dekorativa lampor som inte ger för mycket ljus av sig. Vid val av ljuskällan, prova att belysa din hud, till exempel handen, så ser du att färgtonen i ljuset är tillräckligt varmt.
Ljuset från ljusslingor, levande ljus och en brasa bidrar till en mysig stämning.
Färgade lampor för effektens skull
Glödlampor i olika färger kan skapa väldigt spännande atmosfär. Lila ljus är lite rymdaktigt, riktigt gult ljus kan uppfattas som glatt, rött är sensuellt och så vidare. Våga prova!
Lampans utformning påverkar känslan i rummet
Ibland är själva lampan viktigare än ljuset den ger. En häpnadsväckande kristallkrona eller ett annat i taket hängande mästerverk fångar blicken och höjer stämningen även utan att ha ljuset på.