10 sätt att förvandla ditt vardagsrum med rätt belysning

by Redaktionen

Ett vardagsrum som är dåligt upplyst gör inga grannar avundsjuka. Skapa magi genom att placera lampor på smarta och enkla sätt. Belysning i vardagsrummet behöver noga tänkas över: det behöver inte bara se bra nog ut för att lämna intryck –även när lamporna är avstängda – utan du behöver även en kombination av olika sorters belysning för att balansera atmosfären samt hålla utrymmet praktiskt. På detta sätt blir det rätt.

Skapa arkitektoniska detaljer

Att dölja en ljusslinga under en falsk vägg skapar en sorts glödande spår i vardagsrummet. Meningen är att introducera ett varmt och gult ljus i ett rum som främst inretts i kalla färger. Då ljuset riktats nedåt får det rummet att kännas mysigt och välkomnande (medan ljus riktat uppåt tenderar att öppna ett rum, beroende på hur det används).

Var inte för uppenbar

I vardagsrummets alkov hade det varit så enkelt att placera en lampa på bordet. Men det riktade ljuset mot väggen är lika iögonfallande som vilken konst som helst medan det även riktar ljus nedåt i två olika riktningar. Matchat med läslampan blir resultatet varmt inbjudande trots ett högt tak, samt upplyst på ett praktiskt sätt.

Rikta uppmärksamheten

Mycket enkla vardagsrum behöver god belysning för att få till rätt atmosfär om kvällen. Detta kan åstadkommas genom en hängande belysning på mycket låg höjd över bordet för att skapa ett fokus kring den mysiga soffhörnan. En genomskinlig lampskärm filtrerar ljus genom hela rummet, så se till att välja en glödlampa som inte är för stark och som ger ett varmare ljus.

Höj taket

Genom att använd lampor som riktar ljuset uppåt för att belysa taket, kan man få ett rum att kännas högre i takhöjd. En enorm golvlampa i imponerande höjd överdriver effekten än mer. Hängande glödlampor som är toppförspeglade ger ett än mjukare ljus och riktar om ljuset, vilket skapar en diskret dimmad effekt.

Använd reflekterat ljus

Att göra sig av med den centrala taklampan i vardagsrummet är inte en dålig ide, men det betyder att du kommer behöva förlita dig mer till bordslampor och golvlampor (vilka du för övrigt bör koppla ihop så de kan kontrolleras från ett och samma ställe). Om du behöver mer ljus kan du placera lampor framför dina speglar. Även glödlampor med mjukare ljus kommer på detta sätt reflektera en hel del ljus på ett effektivt sätt.

Satsa på symmetri

Ett exempel på symmetri i belysningen är ett vardagsrum med trevliga matchande lampor på varje sida av soffan. Varför vill man balansera ljuset på detta sätt? Lamporna har en estetisk effekt även när de är släckta. När de är tända sprider de ett ljus runt i rummet vilket betyder att alla, oberoende av sittplats, kommer dra nytta av denna sorts belysning.

Lek med proportionerna

Hur får man ett rum att gå från ordinärt till extraordinärt? Svaret är att hålla inredningen diskret, för att sedan lägga krutet på en iögonfallande inredningsdetalj. Ett exempel kan vara en extra stor lampa, att detta kan fungerar bra i ett modernt utrymme trots lampans överdrivna storlek är om man väljer en mer diskret design, som en genomskinlig fot.

Använd material med struktur

Ett helvitt, neutralt eller monokromt rum fungerar, men det kan ibland bli lite tråkigt, så att använda ett material med kraftig och naturlig struktur är ett måste att prova. Ett exempel kan vara en skärm till en taklampa, som när den placeras centralt blir det visuella fokuset i rummet. Liten ansträngning, stor effekt.

Kombinera design med användbarhet

Det är inte rekommenderat att välja belysning endast för utseendets skull. Lamporna kanske ser flotta ut under dagtid, men kanske blir irritationsmoment på kvällen om de inte fungerar väl. Det absolut klokaste är att välja lampor som ser fantastiska ut men som även lyser upp rummet precis på det sätt du behöver. En golvlampa som ser ståtlig ut bör även fungera som en perfekt och justerbar läslampa.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar