fbpx

10 snygga sätt att använda dig av vägglampor i köket

by Redaktionen

Låt inte taklampor och spottar få all uppmärksamhet, det finns många snygga väggbelysningar för köket som inspirerar

Tänk om

Lampor för utomhusbruk kan bli ett stilfullt tillskott på en köksvägg. Ägarna av detta nya kök valde stora metallkupoler som passar in på den gamla stenväggen. Dessa lampor lyser upp effektivt och ger ljus på arbetsytorna i köket av ek och spishällen nedan.

Lamporna är hängda från en elektrisk ledning längst väggens. Det är inte ett val som passar i alla kök men här löser det problemet med att inte vilja bygga in elektriska ledningar i stenväggen, och blir även ett fint tillskott till de andra industriella inslagen i rummet.

 

Para ihop

I detta eleganta kök matchar vägglamporna ytan på både kranar och handtag, samt metallen i taklamporna, för ett stilrent resultat. Belysningen lyser upp på båda sidor av diskhon och skapar här ett symmetriskt par, vilket även passar med symmetrin hos skåpen på båda sidorna och reflekterar rummets traditionella stil. Den klassiska formen blir även den en del av den mer formella stilen i rummet.

Det finns många sätt att visuellt knyta samman vägglampor med annan dekorativ belysning. Färg är ett uppenbart sätt, eller material. Men här är länken mer subtil fast lika effektiv, blottade glödlampor i både vägglamporna och i de hängande taklamporna binder ihop rummet. Spottar i taket ger hela utrymmet ett mjukt ljus.

 

Nå ut

Här är ett nytt alternativ när det kommer till väggbelysning i kök. Armaturlampor lyser upp i detta pentry. Om du har hyllor på väggarna för förvaring är dessa lampor ett mer charmigt alternativ än spottar under hyllorna, då deras ljus inte blockeras av de utstickande hyllorna.

Tre är det magiska numret när det kommer till grupperingar i inredningsdesign, vilket skapar ett mönster som känns naturligt. Men det finns även en praktisk aspekt vad gäller antalet lampor här, då tillräckligt med utrymme har lämnats mellan de stora skuggorna för att undvika en rörig känsla.

Få till den snygga retrokänslan i detta rum genom att blanda in några äldre accessoarer och färger. Här är det de orangea detaljerna som är pricken över i tillsammans med vintage-lamporna.

 

Rakt fram

Fyrkantiga lampor lyser upp arbetsytorna i detta kök. Åter igen gör lampornas symmetri att symmetrin hos skåpen under förstärks och skapar ett rum i harmoni. Köksfläkten i mitten ger helheten en effekt som är stilren och okomplicerad.

När du köper in belysning bör du komma ihåg att vägglampor behöver lysa upp hela arbetsytans djup för att inte bara se bra ut, utan även vara effektiva ljuskällor.

 

Flytta runt

Välj en design på lampan med ett lamphuvud som går att förflytta och ljuset kan riktas i köket när det behövs för en specifik arbetsuppgift. I detta kök har original BTC Hectorljus installerats under hyllorna längst skåpens underkant. Den smakfulla benvita tonen ses även i kökets kakel, vilket skapar ett stilfullt resultat.

 

Fokusera på en detalj

Vägglampor i köket behöver inte användas som arbetsljus för tillagning av mat. Det kan även användas som ett mjukt accentuerande ljus, som här där de lyser upp väggen bakom matsalsbordet.

Till skillnad från belysning som används i praktiska ändamål behöver områden med skugga inte undvikas, utan kontrasten mellan ljus och skugga blir faktiskt en del utav charmen, och skapar variationer i ljusdesignen. Det åstadkoms här med skuggor som kastar strålen både uppåt och nedåt.

 

Läs och lär

Vägglampor som ser ut som de skulle passa in perfekt i ett arbetsrum eller i en läshörna kan skapa en eklektisk inredning (snarare än en typisk belysning för klassiska kök) vilket var känslan dessa ägare var ute efter. Detta fina par lampor har fördelen att de kan riktas och dras längre ut.

Var inte rädd för att blanda metaller. Detta kök är ett exempel på hur man lyckas: kranen, eluttagen och vissa av de dekorativa detaljerna är i mässing, medan vägglamporna passar ihop med skåpen, ugnen och kylskåpet i rostfritt stål, vilket skapar en balans mellan ljusa och kalla toner.

 

Böj det, forma det

Om det är maximal rörelsefrihet du är ute efter kan en riktad och sammanfogad vägglampa som kan vikas ut vara svaret. Denna design har en retro känsla som passar rummets inramade skåpdörrar, men en metallyta skulle passa lika bra i mer moderna hem.

Lampor som placerats högt upp på en vägg som dessa behöver ge tillräckligt med ljus för en avlägsen arbetsyta, varför det är en god idé att kontrollera belysningen innan de installeras.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar