fbpx

12 badrumsmisstag som avskräcker potentiella köpare

by Redaktionen

Badrummet kan vara avgörande för potentiella köpare. Är ditt badrum i behov av att stylas om innan visningen?

Putsa i hörnen

Renlighet är förstås enormt viktigt. Att ha så rena och vita utrymmen som bara möjligt mellan kakelplattor och porslin gör skillnad, helst vita som snö.

Gula ränder, eller än värre, svarta ränder kan få köpare att tänka på mögel eller en bristande hygien, vilket kan avskräcka vem som helst.

Om ditt badrum inte är glänsande rent har du ett antal alternativ. Du kan göra en grundlig uppfräschning genom att ta bort det gamla silikonet och utrymmet mellan plattorna och lägga i nytt. Om det är illa kanska detta är det enda alternativet. Ta iallafall bort gammal silikon och gör om precis där. (Notera att du inte kan fästa ny silikon på gammal.)

Putsen mellan kakelplattorna kan du först försöka rengöra, till exempel med bikarbonat och vinäger som appliceras med en gammal tandborste. Det finns även pennor som bleker puts och dessa kan vara effektiva om du är redo att köpa flera.

Bristande förvaringsutrymmen

Om du själv klarat dig med diverse korgar och kartonger i badrummet kan det nu vara dags att hitta en bättre lösning.

Ge de potentiella köparna intrycket av att även ett litet badrum har plats för ordentligt förvaringsutrymme. Investera i eleganta speglade väggskåp (som ger ett mer organiserat intryck än öppna skåp) och se vad mer du kan få plats med. Det bästa är om de kan hängas på väggen då rummet annars kan se än mindre ut.

Om det finns utrymme under handfatet för ännu ett skåp, än bättre. Det är inte nödvändigt att köpa något dyrt, bara något enkelt och funktionellt.

En röra

Rensa även bort ordentligt innan visningen. Rengör ytor och se till att inget kan störa blicken som flaskor och krämer (lägg allt i lådor och göm på vinden om så behövs).

Ett tips är att ta några bilder av ditt badrum. Detta kan hjälpa dig att se ditt eget badrum som en köpare kommer se det. Jämför det med bilder av de badrum som finns på husmarknaden och på nätet. Är ditt badrum lika rent? Hur ser balsamflaskorna från förra årets hotellvistelse i Spanien egentligen ut där de samlar damm? För mycket småsaker ger intrycket av bristande förvaringsutrymmen och renlighet.

Var noggrann och tänk minimalistiskt även om det inte är din personliga stil och lämna endast ett fåtal toalettartiklar framme. En liten vas med blommor som doftar gott kan lämnas framme.

Oattraktiva accessoarer

Det är otroligt vad matchande handdukar och en fräsch matchande badrumsmatta kan göra för ett badrum. Mattan kanske snyggt kan läggas upp över badkarskanten så att besökare vid visningen inte smutsar ner den med skor och gör att den måste tvättas om och om igen.

Välj neutrala och ljusa färger för handdukarna och investera i krokar om det behövs. Det ser inte trevligt ut för en besökare med familjens samlade handdukar i en hög bakom dörren.

Smaklös dekoration

Om du kan måla om rummet, gör då det. Välj en ljusare neutral ton eller vitt hellre än kraftiga och mörka färger, som inte passar alla och lätt får ett rum att se än mindre ut.

Kom ihåg att vita väggar ofta känns mer hygieniskt i ett badrum och ger en fräsch känsla.

Smuts

Du måste helt enkelt ge badrummet en grundlig städning innan du tar emot potentiella köpare eller öppnar ditt hem för en visning.

Lägg märke till de områden du vanligtvis inte städar, som lister kring rör, under toaletten, bakom kranar, vid ventiler och inne i fläktar. Detta förbättrar inte bara badrummets utseende utan gör även att det kommer dofta gott och nystädat.

Var försiktig och använd inte för mycket doftsprej. Starka medel för till exempel toalettrengöring kan lukta obehagligt och onaturligt, och likaså olika sorters doftsprej. Det kan även få besökare att tro att dessa används för att maskera annan dålig lukt.

Det är bättre att ordentligt djuprengöra badrummet och sedan, som nämnt tidigare, ställa en liten bukett doftande blommor i rummet, eller kanske använda några droppa eterisk olja på dina handdukar.

En sliten badkarsvägg

Om du har ett hörnbadkar eller ett inbyggt badkar kan det hända att badkarsväggen slitits under årens lopp och spruckit eller fått fläckar som inte kan tvättas bort. Då är det kanske dags att införskaffa en ny. Detta gäller även duschväggar.

Du behöver inte köpa nya och dyra väggar, det finns billiga alternativ och även andrahands-alternativ som är värda att undersöka.

En ofräsch tvättkorg

Fuktiga handdukar kan börja lukta skumt rätt snabbt, särskilt om du har en tvättkorg som har lufthål och tillåter lukt att spridas. (Potentiella köpare kan till och med bli så nyfikna att de öppnar din tvättkorg så var beredd på allt.)

Se därför till att tvätta allt i tvättkorgen innan visningen börjar.

Ett mörkt rum

Du kanske inte haft turen att få ett badrum som är ljust och luftigt, men du kan göra mycket för att få rummet så ljust som det bara går. Nymålade vita väggar, ljust kakel och handdukar underlättar.

Om du har ett fönster i badrummet bör du tvätta det noga, bara detta kan få ett rum att bli ljusare.

Om du inte har något dagsljus alls i ditt badrum kan du fundera över att köpa en kraftigare lampa eller öka glödlampans styrka, investera i nya vita badlakan och att måla om i en vit färg med viss glans, vilket kan göra att det lilla ljus som finns i rummet sprids så mycket som möjligt.

Fukt

Om ditt badrum jämt känns fuktigt bör du se över detta. Få professionell hjälp om du inte är säker på vad felet är eller om du har mögel, vilket kan vara skadligt, och diskutera problemet med någon kunnig.

Den tryckande känslan man kan få i ett fuktigt rum, för att inte tala om den typiska lukten av mögel, är något som köpare sällan missar.

I ett badrum kan problem med fukt ofta komma av bristande ventilering. Om du har ett fönster bör du öppna detta och ta dig vanan att göra detta efter varje dusch, samt även att lämna badrumsdörren öppen, för att undvika att fukt blir fast i rummet. Vädra handdukar noga och häng badmattan på tork.

Gammalt badsrumsporslin

Du kanske inte har budgeten eller inte anser det värt det att byta bad, handfat, toalett och kranar inför en försäljning, men du kan iallafall förbättra hur de ser ut.

Om duschmunstycket ser gammalt ut och är fullt med kalk är det dags att byta ut det. Om kranar är så fulla med kalk att det inte längre går att rengöra dem bör du tänka på att byta ut även dessa. (Välj en liknande design så att de passar in.) Ofta kan en ny toalettsits göra underverk för en gammal toalett.

Ljusbeslag kan även enkelt bytas ut för liten penning men ge stor effekt. Välj något i liknande storlek och utformning så att du inte behöver måla om eller kakla om kring den nya lampan.

Kakel som sett bättre dagar

Har du inte det fräschaste kaklet i ditt badrum? Kakel är dyrt att få insatt så tänk noga över om det är värt att få allt utbytt innan du säljer ditt hus.

Först och främst, har du inget kakel men tror att det skulle kunna få ditt badrum att se bättre ut, då kan du satsa på en kaklad duschhörna och på så vis spara pengar. Om du vill ta bort allt ditt gamla kakel kan detta leda till dyra reparationer som tar mer tid än du planerat.

Att måla kaklet kan vara ett alternativ i denna situation. Det är inte en effektiv lösning i längden, men det kan fräscha upp ett utrymme och få intresserade köpare att inse potentialen i ett badrum. (Försäkra dem om att det inte behöver bytas ut omedelbart vid köpet, färgen håller ändå ett bra tag.)

Om golvplattorna är problemet kan dessa bytas ut mot ett billigare golv. Se till att få professionella tips och råd från kunniga för att om möjligt slippa riva ur allt och börja om från början.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar