En nybörjares guide till ombyggnad av källare

by Redaktionen

Att bygga ut, nedåt kan verka överväldigande (och kan bli dyrt) men en källare kan göra stor skillnad för din fastighet.

Att gräva eller inte gräva

Utbyggnad av källare blir mer och mer populärt när utbyggnad av loft eller väggar inte är möjligt, och man är i behov av mer utrymme. Men det är viktigt att komma ihåg att utbyggnad nedåt är dyrt arbete att utföra, och viktigt är att först förstå det planerade användningsområdet av källaren och de troliga kostnaderna i förhållande till de lokala fastighetsvärdet.

Var medveten om målet

Det antagligen viktigaste första steget är att veta exakt vad källaren ska användas till. Detta kanske verkar uppenbart, men källarens användningsområde kommer göra enorm skillnad när det gäller hur du designar och bygger den och kommer på så sätt göra stor skillnad för kostnaden.

Om du till exempel vill bygga ett extra sovrum med eget badrum kommer tillbyggnaden av källaren se väldigt annorlunda ut jämfört med om du vill bygga en tvättstuga, en hemmabio eller ett ställe för bandet att repa på.

Håll dig varm och torr

Jorden är naturligt värmeisolerande men en källare är vanligtvis även fuktig och allas största rädsla vad gäller källare är fuktskador. Det gamla sättet att bygga källare var att försöka skapa en helt vattentät låda i marken, som en pool som vänts ut och in, men vatten som tränger sig mot en vägg har en förmåga att hitta en väg in till slut.

Idag brukar man bygga med vattentätt membran inne i ett skal av betong med håligheter i för att skapa utrymme bakom den för vattnet ska ha möjlighet att kanaliseras till en centralt ställe. Genom att göra detta skapas inget tryck kring det vattentäta lagret och grundvatten som kommer nära kan på ett säkert sätt dräneras eller pumpas bort från väggen.

Håll koll på kostnaderna

Grundkostnaderna för att bygga en källare (att gräva ut och konstruktionen av väggar som stöter bort fukt) innebär startkostnader som är 50% till 75% högre än grundkostnaderna för utbyggnader ovan jord. Det finns dock saker man kan göra för att hindra kostnaderna från att växa ytterligare.

Att få in dagsljus i källaren kommer definitivt öka kostnaderna, särskilt om du vill skapa stora områden av ljusinsläpp eller gräva ut stora ljusbrunnar utomhus. Att hålla kostnaderna under kontroll kan innebära att att använda källaren för det som inte kräver naturligt ljus, så som en tvättstuga. En tillbyggnad av källare kan verka som ett väldigt dyrt sätt att skapa en tvättstuga, men genom att göra detta kan du frigöra golvutrymme på övre våningar för till exempel ett större kök, och då kan tillbyggnaden vara värd sin kostnad.

Få in ljuset

Om du inte önskar använda din källare för något som inte kräver naturligt dagsljus (som en bastu, en musikstudio, hemmabio, tvättstuga eller liknande) kommer de flesta vilja få in ljus i sin källare. I de flesta fall handlar därför en lyckad tillbyggnad av källare om hur man på bästa sätt får in dagsljuset under jord och hur man undviker den klaustrofobiska känslan av att vara under marknivå.

Gör det mesta av nivåer

När du bygger till en källare som ska användas för boende finns det en fara med att detta utrymme känns avstängt från resten av huset. Noggrann planering kan göra att de olika nivåerna istället blir en fördel.

Att bygga ett sovrum i källaren med en egen utgång till trädgården genom glasdörrar som leder till en stentrappa upp till en lummig tomt gör det mesta av ett sovrum under jord och integrerar rummet med resten av hemmet.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar