Så utnyttjar du väggarna i ditt hem

by Redaktionen

Om man har ont om plats i hemmet så är det smart att utnyttja allt utrymme. Kanske har du ett sovloft, en loftsäng eller ett sängskåp som frigör golvyta. För mindre saker är det praktiskt att ha olika förvaringsutrymmen att stuva undan sakerna i, så att de inte ligger framme och ger ett rörigt intryck.

Fina, personliga och praktiska saker kan vara bra att hänga upp på väggen. Det ger ett ombonat intryck samtidigt som du får enkel tillgång till det som du behöver.

Hyllor

Hyllor i alla storlekar är perfekta att få upp för att stuva undan saker, men ser också trevliga ut om det är städat och ordning och reda i hyllorna. Om du har svårt att avvara golvyta så är det perfekt att sätta upp hyllan på väggen. Ett hyllplan ovanför sängen är perfekt för boken du läser just nu, mobilen och kanske en grön växt som ger liv och lugn åt rummet.

I köket kan det vara praktiskt med en hylla för receptböcker, kryddor eller porslin. Många tycker om att stuva undan porslinet i skåp med luckor, men det kan vara supervackert med en hylla med porslin som står helt öppet. Även i köket är det trevligt med växter. Kanske har du en hylla med färska kryddor, eller helt vanliga, lättskötta växter som ger ett behagligt intryck.

Belysning

Belysningen får gärna komma upp på väggen. En golvlampa kan vara svår att få plats med. Om du inte behöver kunna flytta runt ditt ljus så kan det vara en bra idé att sätta upp lamporna på väggen. I sovrum är det behändigt med väggfasta läslampor.

Numer finns det även ett brett utbud av belysning i form av plattor som kan sättas både i tak och på vägg. De är perfekta under den mörka delen av året för att öka upp ljuset inomhus, eller som stämningsbelysning i rum för mörkrädda barn. Här kan du läsa mer om hur du skapar bra belysning hemma >>

Tavellist till foton och böcker

Ramar på väggarna med foton, tavlor och teckningar ger ett personligt och hemtrevligt intryck. Olika planscher är också trevliga. Varför inte ha en världskarta där du markerar ut vilka städer du har besökt, eller vart nästa drömresa går? Det finns också tavellister där du kan sätta upp foton, mindre tavlor eller böcker som du läser just nu. 

Om du inte har möjlighet att ha alla böcker framme är det perfekt att ha en väggfast hylla med de mest aktuella böckerna för dig, alternativt en tavellist för de allra viktigaste. Sen kan du alternera och plocka fram nya böcker efterhand. Några böcker kanske bara är vackra eller färgglada – de är perfekta att ställa upp på listen som en inredningsdetalj.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar