fbpx

Smarta belysningens många möjligheter

by Redaktionen

Tänk att styra husets belysning helt trådlöst via mobilen eller med röststyrning, skapa stämningsfullt ljus, dimma ljusstyrkan eller ändra färgtemperaturen! Det kallas smart belysning och det är inte bara praktisk, utan även energibesparande. Och du kan till och med synka din smarta belysning med innehållet på din TV-skärm!

Vad kan du göra med hjälp av smart belysning

Bilden från Philips i början av artikeln visar hur man använt Philips Hue system för smart belysning i ett vardagsrum för att skapa en viss stämning. I följande videon från Nordic Hardware presenteras hur man kan använda smart belysning i ett vanligt hem, och jämför de två olika systemen, Philips Hue och Ikeas Trådfri. 

Du får se hur ljusstyrkan på varje lampa kan regleras beroende på vad man gör för tillfället, hur man kan skapa olika färgscheman i ett rum, idéer för att sätta timers för vissa lampor, jämförelse av olika lampor och så vidare.

Ett bra exempel på smart belysning är att med hjälp av en timer dimma ner ljusstyrkan i toaletten för natten. Då blir de nattliga toalettbesöken behagligare och till exempel små barn blir inte bländade och allt för vakna. Det blir lättare att somna om.

Videon är ett par år gammal, så alla tekniska detaljer  kanske inte stämmer exakt längre, men principen är densamma trots att nya produkter ständigt kommer till marknaden. Du hittar det nyaste om olika system för smart belysning på tillverkarnas och försäljarnas hemsidor, sök bara på “smart belysning”.

Titta på Antons och Annas hem och låt dig inspireras!

Tony tipsar: Ikea Trådfri genomgång

Detta är en video som enkelt och pedagogiskt visar vad du ska köpa för att börja med smart belysning om du väljer Ikeas produkter.

Myndigheten som ger råd om belysningen

Energimyndigheten bidrar med fakta, kunskap och analyser om produktion och användning av energi i samhället, bland annat om hemelektronik, belysning och energieffektivisering. 

Energimyndigheten har skapat appen Lampguiden för iPhone. Appen gör det enklare att välja rätt bland de många olika energieffektiva lampor som finns på marknaden idag och kan även inspirera till att inreda med ljus. Du kan läsa mer om appen här.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar