Bokashi är en japansk metod för att kompostera. Bokashikompostering har funnits några år i Sverige, men i ursprungslandet Japan är det en gammal och välbeprövad metod. Det är ett utmärkt sätt att ta tillvara matresterna, speciellt under vintern.
Varför kompostera inomhus?
På sommaren är det lätt att kompostera men att hålla igång med det under vintern är inte helt lätt – och för den som vant sig vid att kompostera känns det befängt att slänga maten i hushållssoporna. Lösningen heter bokashi, en japansk fermenteringsmetod som komposterar matresterna rekordsnabbt redan inne i köket.
Proceduren är enkel – man varvar hushållsavfall med ett särskilt bokashiströ eller kli i en hink, tappar ur vätska i botten då och då, och låter det stå i två–tre veckor. Vips, fermenteringen är färdig och resultatet kan grävas ned i jorden.
Bokashi är ett sätt att förbereda organiskt avfall för snabb omvandling till jord och gödning helt utan kemikalier. Genom att tillsätta mikroorganismer hjälper man materialet att fermentera, det vill säga mjölksyrejäsa, och på det viset bryter man också ner det organiska materialets cellväggar vilket gör att matresterna väldigt snabbt kan bli jord.
En bokashi-hink passar alldeles utmärkt för inomhuskompostering just därför att den inte luktar. Bokashi är därför rena lyckan för alla som bor i lägenhet, och som drömmer om att själva kunna kompostera sitt avfall och få fantastisk plantjord som bonus.

Så funkar det
- Strö lite bokashikli, som innehåller jästsvamp och olika typer av bakterier, i hinkens botten.
- Lägg ned hackat eller klippt och väl avrunnet organiskt köksavfall: grönsaker, kött, bröd och så vidare.
- Strö över en till två matskedar bokashiströ per liter köksavfall.
- Packa ordentligt: pressa ner med till exempel en potatisstöt, underdelen av en flaska, ett vedträ eller vad du har till hands. Lägg på locket.
- Tappa av jäsningsvätskan då och då genom tappkranen i hinkens botten.
- När hinken är full, låt den stå i rumstemperatur i en till två veckor. När den slutar avge vätska är bokashin klar att användas.
- Du kan förvara bokashin utomhus när den är färdig, även under vintern. Mikroberna kommer igång igen när det blir varmt. Eller förvara den inomhus på en sval plats, i plastbehållare med lock eller i lufttäta plastsäckar.
Så använder du det färdiga bokashiavfallet
Det finns många sätt att använda bokashin. Det är ett miljövänligt sätt att fixa gödning hemma i trädgården. Här är några användningsalternativ:
- Förbered odlingskärl och krukor inför odlingssäsongen genom att fylla dem med en tredjedel färdigjäst bokashiavfall och två tredjedelar jord.
- Varva bokashi med jord i stora baljor med lock, så får du näringsrik planteringsjord till våren.
- Om marken inte är frusen kan köksbokashin grävas ned i jorden allt eftersom den blir klar.
- I växande gröda görs fåror mellan raderna med minst 20 centimeters avstånd till växterna. Strö bokashi i fårorna och täck över.
- Gräv ned bokashin runt träd och buskar. Uppskatta en cirkel på marken som motsvarar grenverkets storlek och spada ned bokashin. Täck med lite jord.
- Gräv ett 20–30 centimeter djupt hål där du vill odla, häll i bokashin och vänta en till två veckor innan du planterar.
- Gräv ned bokashin i vanlig kompost och täck med kompostmaterialet. Det sätter fart på komposten.
- Bokashivätskan som tappas ur hinken är ett koncentrerat gödselmedel för växter. Blanda tio milliliter vätska med en liter vatten.