Lär dig nyttig fakta om stekpannor

by Redaktionen

Det finns en mängd stekpannor, tillverkade i olika material och med olika beläggningar, som är bra på olika saker. Vad för slags stekpanna just du ska ha beror till största del på hur du gillar att laga din mat och vilken typ av panna du gillar att hantera. 

Stekpannor med beläggning

Vissa stekpannor är belagda med någon form av non-stickmaterial som ska förhindra att mat bränner fast i botten. Vanligast är teflon eller en keramisk beläggning. Pannor av det här slaget är väldigt bra allround-pannor, lättanvända och lättskötta, prisvärda och väger inte mycket. Dessvärre slits de snabbare än stekpannor i andra material, även om du är försiktig och aldrig använder metallredskap på beläggningen. 

En belagd stekpanna kommer inte upp i tillräckligt höga temperaturer för att ge en köttbit perfekt stekyta. Den passar däremot bra till att steka till exempel ägg, pannkakor och grönsaker.

En teflonpanna passar perfekt att värma upp matrester i.

Vissa forskare har uttryckt en oro för kemikalierna som används för att göra många av de nonstick-beläggningarna som finns på marknaden, till exempel PTFE, mer känd som teflon. De stora kemiska tillverkarna har dock avvecklat användningen av det farliga ämnet PFOA, och Teflon har enligt egen uppgift varit PFOA-fritt sedan 2013.

Rostfria stekpannor

Rostfritt stål är också lätt och behändigt, men för att stekningen ska gå smidigt till behövs mer matfett och gärna en gnutta matlagningsvana. Om en rostfri stekpanna tas väl om hand kan den i princip inte slitas ut. Precis som en belagd stekpanna är den rostfria varianten en bra allround-panna.

Den här sortens panna används ofta i restaurangkök, just för att hållbarheten är så bra samtidigt som de är väldigt lätthanterliga. Men på en rostfri yta finns det en risk att maten bränner fast om du inte får in den rätta tekniken. Om du till exempel steker en köttbit suger en rostfri panna tag i köttet när du lägger det i pannan och släpper taget när stekytan är fin, så det gäller att ha lite fingertoppskänsla. 

Gjutjärnspannor

Tuffa och robusta gjutjärnspannor tål det mesta.

En redig gjutjärnspanna håller i generationer om den tas om hand på rätt sätt. De är rätt tunga, men ger å andra sidan fantastiska stekegenskaper, särskilt om du steker i en rejäl klick smör. Stekpannor i gjutjärn släpper dessutom ifrån sig lite järn under matlagningen, något som är både nyttigt och smakförhöjande. Men se upp med syrliga ingredienser – de kan ta till sig av järnet på ett smakmässigt inte helt behagligt sätt.

Stekpannor i kolstål

Stekkärl gjorda i kolstål är som en blandning mellan gjutjärns- och teflonpannor, med lite sämre släppegenskaper än teflonpannorna. De kommer upp i höga temperaturer och steker lika fint och håller lika bra som en gjutjärnspanna, men utan att vara lika tunga och otympliga. Se dock upp med hur fort du värmer upp en stekpanna i kolstål. De har rätt tunn botten, så går det för fort kan botten slå sig och bli skev. 

Stek in pannan med olja ett par gånger innan första användningen så blir stekytan som bäst, sedan blir den bara bättre och bättre med tiden. Se upp med syrliga ingredienser i maten – de riskerar att fräta bort den yta du stekt in och därmed även kärlets släppegenskaper. 

Bra gjutjärns- och kolstålspannor är ofta av det lite dyrare slaget, men så behöver du förhoppningsvis aldrig köpa en ny heller.

Bra att veta om stekpannor

  • En tjock botten tar längre tid att värma upp men ger istället en jämnare värmefördelning och hjälper stekpannan behålla värmen även när nya ingredienser läggs i.
  • Stekpannor med tunn botten, särskilt de i kolstål, ska värmas upp försiktigt.
  • Låt stekpannan svalna innan du häller vatten i den för rengöring. Metallen kan annars ändra form och pannan bli bucklig.
  • Med ett värmetåligt handtag kan stekpannan ställas in i ugnen.
  • Diska aldrig stekpannor i diskmaskinen. Även om tillverkaren säger att det går bra att göra det får du ett bättre resultat om du diskar för hand. Maskindiskmedlet innehåller slipmedel som kan skada pannans beläggning.
  • Diskmedel ska aldrig användas på kolstål eller gjutjärn – det fräter bort den fina ytan du stekt in. Varmt vatten räcker fint för att få bort eventuella rester.
  • Använd aldrig metallredskap i stekpannor med non-stickbeläggning. De repar sönder beläggningen fortare än kvickt.
  • Lagar du ofta mat som efter stekningen ska puttra på spisen är en panna med höga kanter, typ traktörpanna, bra att ha.
Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar