8 saker alla foodies behöver i köket

by Redaktionen

Vad behöver en riktigt duktig hemmakock? Med de här åtta köksverktygen, prylarna och maskinerna tar du din matlagning till nästa nivå och gör matlagningen roligare och enklare. Listan är perfekt inspiration till sommarens fester – här finns massor av presenttips. 

1. Mandolin

En köksmandolin som river, skär och strimlar grönsaker på ett snabbt och enkelt sätt. När man väl har testat en mandolin finns det inget annat sätt att skära och riva grönsaker. Skivorna och strimlorna blir perfekta – och alltid lika stora. Ett favoritmärke är japanska företaget Benriner. 

2. Zestjärn

En annan köksfavorit är ett zestjärn som finriver allt från parmesan, vitlök, choklad, ingefära och självklart zest från citrusfrukter. Ett av de bästa och mest kända märkena på marknaden är Microplane, vilket är ett måste i köket för alla som älskar att laga mat. 

3. Vitlökspress

En riktigt ordentlig vitlökspress som aldrig går sönder behöver varenda hemmakock. Tar du hand om den kommer den att hålla för evigt och den blir bara snyggare med åren. Vitlökspressen ska vara i metall för att få en lite tyngre modell som klarar att pressa vitlöksklyftor med skal på. 

4. Termometer

Hur tillagar man en perfekt stek? Med termometer så klart! Så fort du tillagar kött ska du använda en digital termometer, gärna av en variant som visar temperaturen direkt. Alla gäster kommer att imponeras av din matlagning! 

5. Gjutjärnsgryta

En linsgryta eller köttgryta blir riktigt god i en gjutjärnsgryta. En del föredrar gjutjärnsgrytor med emaljerad botten, medan andra gillar smaken från gjutjärnet. Förutom att göra grytor och soppor i, fungerar en gjutjärnsgryta perfekt att baka bröd i. 

6. Blender

Smoothies, slush, hummus, soppor, barnmat, dippsåser, marinader – allt går att göra i en blender. Köp en med riktigt stark motor så har du en pålitlig vän i köket i många år. Exempelvis fungerar märket Vitamix bra för den som vill ha en lyxvariant. 

7. Köksmaskin

En riktigt bra köksmaskin, eller hushållsassistent, behöver alla foodies som vill ta sin matlagning till nästa nivå. Den är perfekt att knåda degar, vispa grädde eller slå en riktigt god bea med. Till många modeller går det att köpa till olika tillbehör, exempelvis köttkvarn, pastavals, grönsakssvarv, citruspress, glassmaskin och tillbehör för korvstoppning. Populära märken är Kitchenaid, Ankarsrum, Electrolux och Kenwood. 

8. Köksvåg

Decilitermått i all ära, men med en köksvåg mäter du rätt mängd varje gång. Mät upp rätt mängd när du bakar eller lagar mat så kan ingenting gå fel. 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar