fbpx

Ljudsätt hemmet – så ska du tänka

by Redaktionen

Det har länge pratats om att doftsätta hemmet med doftstickor, doftljus och så kallade aroma diffusers. Men att ljudsätta rum, vad innebär det? Att inreda med ljud är något det pratas allt oftare om. Det här ska du tänka på för att få ett hem med spännande ljudbilder i varje rum.

Hur ofta tänker du på ljudet där hemma? Det är lätt att glömma bort att ljudet i hemmet ska vara mer än buller och ljud från gatan. Och varför ska man ens bry sig om vilka ljud man lyssnar till? Att omge sig av positiva ljudupplevelser kan vara viktigare än man tror. Enligt en studie gjord av SLU blir storstadsbor mindre stressade när de får lyssna till naturljud som lövsus och ljudet av vatten. Mest avkopplande är ljudet av fågelkvitter visade forskningen.

Vilka ljud tycker du om?

Börja med att fundera över vilka ljud som gör dig exempelvis lugn, glad eller pigg. Är det naturljud som regn, fågelkvitter eller kanske bara någon bra musik. Gör spellistor med musik du gillar och börja spela upp dem i hemmet. När du har haft ljuden i rummen ett tag, märker du någon skillnad i ditt mående? 

Vad ska jag spela upp musiken och ljuden med?

Idag finns allt fler sätt att spela upp ljud på. Det finns möbler som spelar upp musik, tavlor att hänga på väggen och små högtalare att installera. De klassiska två högtalarna i vardagsrummet är inte lika aktuella idag, utan nu kan du koppla ihop alla högtalare med mobilen och skapa ett mer levande ljudlandskap, där varje rum får olika ljud. 

Ska det vara samma ljud i alla rum?

En del som ljudsätter rum professionellt menar att olika rum ska ha olika ljud och att vi ska ha flera ljudkällor i rummen, precis som att vi har olika ljuskällor i rummet. I sovrummet kanske man spelar lugn musik som ska dämpa buller från gatan, medan i köket kanske det ska spelas glad musik.

Dagens ljudlösningar tillåter dig att vara kreativ och experimentera med ljud. Att testa vad som händer om vi har en ljudpanel på väggen eller om ljudet kommer från taket. Att testa olika ljud i olika rum – och att sömlöst matcha ljuden ihop med varandra. Troligtvis är detta något som kommer att bli allt mer vanligt och i framtiden kanske vi kommer att planera ljudet i våra hem lika mycket som inredningen i resten av hemmet. 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar