fbpx

Håll dina köksknivar i toppform!

by Redaktionen

Köksknivar är en oumbärlig del i kökets arsenal och att hålla dem i bästa möjliga skick är avgörande för säker och effektiv matlagning. Genom regelbundet underhåll och slipning kan du förlänga livslängden på dina knivar och säkerställa att de alltid är redo att hantera alla utmaningar  köket. Här är en guide till hur du håller dina köksknivar i toppform.

Regelbundet underhåll

Rengöring: Efter varje användning är det viktigt att rengöra dina knivar omedelbart för att undvika att matrester torkar fast på bladet. Använd diskmedel och varmt vatten för att noga rengöra kniven. Undvik att använda för hårda borstar eller diskmaskinen, eftersom de kan skada både blad och handtag.

Avtorkning: Torka alltid dina knivar torra efter rengöring för att förhindra rostbildning. Använd en mjuk handduk eller pappershanddukar och se till att torka ordentligt även mellan blad och handtag.

Undvik diskmaskin: Diskmaskiner kan vara hårda mot knivarna och kan leda till att bladet blir slött eller att handtaget blir skadat. Handdiska dina knivar för att förlänga deras livslängd.

Korrekt förvaring:

Magnetlist eller knivblock: Förvara dina knivar på en magnetlist eller i en knivblock för att undvika skador på bladen och skydda dig själv från oavsiktliga skärskador.

Separera knivar: Förhindra kontakt mellan knivarna genom att använda knivskydd eller magnetiska fästen. Detta hjälper till att undvika skador på bladet och bibehålla skärpan.

Slipning:

För att hålla dina knivar vassa så kommer du att behöva slipa/vässa dem med jämna mellanrum. Här är några användbara verktyg och tekniker för att hålla dina knivar i toppform:

Slipstål: Ett slipstål är ett av de vanligaste verktygen för att underhålla knivars skärpa. Det är särskilt effektivt för att rätta till små nagg och underhålla eggens rakhet. Så här använder du ett slipstål:

 1. Håll stålet vertikalt med handtaget på en stadig yta.
 2. Håll kniven i en vinkel på cirka 20 grader mot stålet.
 3. Dra kniven längs stålet från basen till spetsen i en jämn rörelse.
 4. Upprepa processen på båda sidor av kniven.

Bryne: Ett bryne är effektivt både till att åtgärda mer allvarligt slitage och till att ge kniven en snabb slipning för bättre skärpa. Så här använder du ett bryne:

 1. Fukta stenen med vatten eller en olja på den yta du ska använda (finns ofta en grov och fin sida på brynet)
 2. Placera stenen på en plan yta.
 3. Håll kniven i rätt vinkel (vanligtvis 15-20 grader) och dra den över stenen med lätta cirkulära rörelser.
 4. Växla mellan sidorna av kniven för att säkerställa en jämn slipning.
 5. Se ofta efter/känn vilket resultat ditt arbete gett och korrigera eventuellt vinkeln.

Elektrisk knivslipare: För en snabb lösning kan du använda en elektrisk knivslipare. Dessa enheter är enkla att använda och kan ha olika inställningar för att anpassa slipningen till dina behov.

 1. Följ tillverkarens instruktioner för att ställa in knivsliparen på rätt vinkel och grovlek.
 2. Dra kniven genom maskinen enligt anvisningarna. Många elektriska knivslipare har både grova och fina skärpningsskivor för att ge optimal skärpa.

Professionell slipning: Om du inte känner dig bekväm med att slipa knivarna själv eller om de har allvarliga skador, överväg att skicka dem till en professionell knivslipningstjänst. En erfaren knivslipare kan ge dina knivar den nödvändiga uppmärksamheten och återställa dem till optimal skärpa.

Försiktig användning: 

Rätt skärbräda: Använd en mjuk skärbräda i trä eller plast för att undvika onödig nötning på knivbladet. Undvik hårda ytor som glas eller sten som kan skada bladet.

Undvik ben och fryst mat: Knivar är inte avsedda för att skära igenom ben eller frysta livsmedel. Använd rätt verktyg för dessa uppgifter för att undvika att skada bladet.Rätt teknik: Använd rätt skärteknik för att minimera slitage på knivens egg. Använd skivande och gungande rörelser snarare än att hacka med kraft.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar