fbpx

Hur du rengör ditt kylskåp på bästa sätt

by Redaktionen

Ett rent och välskött kylskåp är inte bara viktigt ur ett säkerhetsperspektiv (gamla livsmedel och bakterier) utan också av vikt om man vill bevara smaken och kvaliteten på dina matvaror. Att regelbundet rengöra kylskåpet är ett enkelt steg mot en hälsosammare och mer organiserad köksmiljö. Här är en guide om hur ofta du bör rengöra kylskåpet och de bästa metoderna för att göra det.

Så ofta bör du rengöra kylskåpet

Du bör rengöra ditt kylskåp var sjätte till åttonde vecka. Detta schema hjälper till att förhindra bakterietillväxt, odörer och att matvaror förlorar sin friska smak. Om spill eller läckage inträffar bör du dock så klart agera omedelbart.

Töm och sortera

Innan du börjar rengöringen är det bäst att helt tömma kylskåpet på dess innehåll. Sortera igenom matvarorna och kasta förfallna eller överblivna produkter. Detta är också ett tillfälle att kontrollera bäst-före-datum och organisera maten på ett sätt som gör det lätt att hitta.

Frosta av frysen

Det är bra att avfrosta frysen regelbundet för att undvika isbildning och säkerställa optimal prestanda. Stäng av frysen och låt isen smälta naturligt. Torka sedan rent när allt har tinat. Har du en frys med automatisk avfrostning behöver du inte tänka på det. Men det är ändå alltid bra att rengöra frysen regelbundet.

Rengöringsmetod

Använd en mild tvållösning eller en blandning av ättika och vatten för att rengöra hyllor, lådor och väggar i kylskåpet. Det är viktigt att undvika starka kemikalier som kan lämna rester eller påverka matvarorna. Torka till sist av ytorna med en ren trasa eller svamp.

Luktbekämpning

Om kylskåpet har obehagliga lukter, placera en skål med bikarbonat i det övre eller undre utrymmet för att absorbera dålig lukt. Byt ut bikarbonaten varannan månad för bästa resultat.

Utsidan av kylskåpet

Glöm inte att rengöra utsidan av kylskåpet, inklusive handtag och dörrar. Använd ett milt rengöringsmedel och torka av för att undvika att smuts och bakterier sprids.

Att inkludera kylskåpsrengöring som en regelbunden del av din städning kommer inte bara att hålla ditt kök fräscht och fritt från dålig lukt, utan det kommer också att säkerställa att dina matvaror förvaras i en hygienisk miljö. Ett rent kylskåp innebär inte bara längre hållbarhet för maten utan också en tryggare matlagning och en mer hälsosam livsstil.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar