4 enkla sätt att rengöra en bränd gjutjärnsgryta

by Redaktionen

Att lyckas rengöra en gjutjärnsgryta kan vara knepigt – speciellt om du råkat bränna den i botten.

Gjutjärnsgrytor är en fantastisk investering att ha i köket. Det går att laga de flesta maträtter i dem (speciellt grytor) och de håller längre än en livstid. Nackdelen är att det är väldigt lätt att bränna mat på botten av den och väldigt svårt att rengöra den utan att skada emaljen. Tur som det är har vi här några knep som du kan testa!

Vinäger och bakpulver

I de mest extrema fallen ska du prova den här metoden. Fyll grytan med vinäger tills det brända är helt täckt. Låt det sedan koka upp. Sänk värmen något och låt sjuda på i några minuter. Ta av grytan från värmen och låt vinägern svalna något. Tillsätt sen 2 matskedar bakpulver i grytan. Nu kommer du se att det börja bubbla och fräsa, det är en naturlig reaktion när man blandar dessa två ingredienser. Nu är det dags att börja skura! Använd en diskborste eller skursvamp och skrubba tills allt det brända har lossnat. 

Aluminiumfolie

Den här metoden är både effektiv och billig! Visst det krävs lite ansträngning men det är det värt om du har envisa fläckar att ta bort. Använd dock inte aluminiumfolie på nonstick  pannor eftersom det kommer att repa sönder beläggningen.  Hur gör du? Börja med att hälla varmt vatten och en skvätt diskmedel i grytan. Ta ett ark aluminiumfolie och gör till en boll. Använd aluminiumfolie-bollen för att skrubba grytan tills de envisa brända matresterna är borta.

Kokande vatten

Fyll grytan med några centimeter vatten eller tillräckligt för att täcka det förkolnade området. Koka upp vattnet och låt det koka i ungefär 5 minuter. Stäng av spisen och ställ grytan åt sidan och låt svalna. När du känner att vattnet har återgått till rumstemperatur så häller du ut det. Använd en träslev för att försiktigt skrapa ner eventuella stora brända bitar som flutit upp till ytan. Till sist, strö cirka två matskedar bakpulver i grytan och fortsätt att skrubba kvarvarande fläckar med en svamp eller dylikt. Nu kommer du märka att de brända resterna lossnar relativt enkelt.

Maskindiskmedel

Börja med att tillsätta en diskmaskinstablett i grytan. Spola sen hett vatten från din kran ner i grytan (så att hela botten täcks) Vänta i 30 minuter så tabletten hinner lösas upp. Använd en träslev eller stekspade och skrapa försiktigt botten av grytan. De förkolnade resterna kommer lätt att lossna och åka upp till ytan. Om så är fallet kan du hälla ut vattnet och sen fortsätta skrubba bort resterna.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar