fbpx

Hur du rengör rostfritt stål

by Redaktionen

Du kanske är i ett storkök eller bara ditt eget hem, i vilket fall är renlighet när det kommer till rostfritt stål av högsta vikt.

Det finns ett flertal produkter på marknaden som påstår vara lösningen för dig, men du kan även klara dig utan dessa med rätt kunskap.

Rostfritt stål är svårt att hålla rent då fläckar och fingeravtryck lätt syns på ytan. Det är till och med lättare att se fetter och smutsiga fingrar på rostfritt stål än det är på fönster. För att hålla dina redskap, vitvaror och bänkar av rostfritt stål rena kan du följa dessa grundläggande tips.

Rengör medhårs

Titta nära ytan på det rostfria stålet och rengör med de naturliga ”fibrerna” och inte ”mothårs” då detta kan orsaka permanenta repor.

Använd inte skrubbande medel eller redskap

Även detta gör att rostfritt stål repas permanent.

Rengöringsmedel

Dessa är några produkter du antagligen har liggandes hemma som kan hjälpa dig få ut det bästa av ditt rostfria stål.

Pröva först en ren frottéduk och vanligt vatten. Var noga med att rengöra ytan med en torr pappershandduk för glans och för att undvika ränder.

Glasrengöring

Glasrengöring eller fönsterrengöring fungerar bra för att ta bort fingeravtryck. Detta är särskilt hjälpsamt när det kommer till ditt kylskåp eller andra vitvaror. Se noga till att du sköljer dem noga och putsa dem alltid med en torr pappershandduk.

Milt tvättmedel

Vanligt diskmedel fungerar bra för att ta bort fläckar av fett och fingeravtryck. Skölj med varmt vatten och putsa ytan.

Det finns även rengöringsprodukter för rostfritt stål på marknaden som du kan pröva. Dessa motverkar repor och kan hjälpa vid fläckar. Du kan även använda dem för att putsa. Följ instruktionerna som kommer med produkten för bästa resultat.

Vegetabilisk olja eller barnolja

Företaget Mrs. Clean använder barnolja för att rengöra och putsa rostfritt stål. Genom att torka väl med en pappershandduk får ytan en fin glans.

Barnolja motverkar svåra fläckar och kan maskera repor.

Kolsyrat vatten

Du kan applicera kolsyrat vattnet på området där det rostfria stålet fått fläckar eller ränder.

Vinäger

Använd vit vinäger som appliceras på en frottéduk. Rengör och putsa det rostfria stålet med denna produkt, utan att späda ut den. Detta kan ta bort värmefläckar du fått på ditt rostfria stål.

Under finns ytterligare tips för att hålla ditt rostfria stål rent, i synnerhet dina köksredskap.

Hur du håller rostfritt stål rent

Du kan använda metoderna nedan för att rengöra ditt rostfria stål.

  • Tvätta dina bestick av rostfritt stål precis som du skulle tvätta annan disk. De flesta av dessa bestick kan tvättas i diskmaskin.
  • Skölj dem innan du placerar dem i diskmaskinen och använd ett milt rengöringsmedel för rengöring.
  • Använd inte slipande rengöringsmedel på rostfritt stål. Detta kommer orsaka repor och slita ytan.
  • Håll pannor och andra redskap från att brännas då detta ofta orsakar permanenta märken på de flesta av dem.
  • Använd bikarbonat för att för att behandla fläckar av mat som bränt fast.
Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar