fbpx

Hur du rengör kuddar på rätt sätt

by Redaktionen

Med tanke på att du vilar huvudet på kudden varje natt bör du se till att din kudde är ren. Några fina knep för olika typer av kuddar.Det första steget är att kontrollera innehållet och tvättinstruktionerna för att klura ut vad kudden är stoppad med. När du tagit reda på det kan du använda dessa tips för att fräscha upp din kudde och få den att hålla längre.

Dun och fiberstoppning

Goda nyheter: Du kan kasta in kudden i tvättmaskinen. Vi rekommenderar att tvätta två i taget för att inte överfylla maskinen och att använda en tvättmaskin som inte har en mittpelare för att rotera vatten och kläder, utan endast en öppen trumma. Om du endast har tillgång till en toppmatad maskin med mittpelare, placera då kuddarna vertikalt så är det mindre troligt att de fastnar kring och skadas av mittpelaren.

Om din kudde har tvättinstruktioner bör dessa instruktioner läsas och följas. Om den inte har instruktioner eller om du klippt av dessa, använd varmvatten och en tvättcykel för finare tvätt, plus en extra sköljning och centrifugering. Torktumla kuddarna på låg värme, och fluffa till och vänd dem ofta. ”Pröva att kasta in några bollar för maskintorkning för att puffa upp fyllningen och hålla den från att klumpa ihop när den torkar” tipsar Forte.

Fjädrar

Detta är ännu en sorts fyllnad som fungerar i tvättmaskinen, men var noga med att det inte finns repor eller hål i kuddhöljet. För en balanserad tvätt bör du inte tvätta mer än två kuddar åt gången och endast använda lite tvättmedel. Sätt maskinen på fintvätt och sätt cykeln på att skölja kuddarna en extra gång.

När du torkar kuddarna i torktumlaren bör du även lägga i flera rena tennisbollar, vilket kommer göra kuddarna mer fluffiga. Du kan även ta ut dem då och då och puffa till dem för hand och bryta upp eventuella klumpar med fingrarna. Kuddar tar längre tid att torka än vanliga kläder. Om de luktar unket bör då låta dem vädras i solen i några timmar.

Skum

Tyvärr kan du inte placera dessa kuddar i tvättmaskinen, men om det finns ett avtagbart hölje kan du tvätta detta enligt de medföljande instruktionerna. För att få bort damm från en kudde av skum bör du dammsuga båda sidor med en dammsugare för möbelrengöring. Om det är möjligt kan du skruva ner intensiteten på dammsugaren för att göra jobbet lättare.

Ett annat alternativ: Torktumla kuddarna utan värme eller på cykeln med endast luft under 20 minuter. Rengör fläckar med en trasa doppad i en mild tvålblandning och skölj med en fuktig trasa. Låt kudden lufttorka innan du åter bäddar in den i sängen. Vissa kuddar av skum kommer med instruktioner för handtvätt. Om du väljer att följa dessa, var lätt på handen. Blött skum är tungt och slits lätt isär.

När de ska bytas ut

Hur noggrann du än är när det kommer till rengöring av dina kuddar kommer du behöva köpa nya så småningom. Men hur vet du när det är dags att slänga bort dem? ”Om du viker kudden dubbel och den inte studsar tillbaka till sin ursprungliga form, då är det dags att byta ut den” säger Forte. För att hålla kudden ren längre, använd underskydd under dina örngott och tvätta dessa varje månad.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar