fbpx

Hur du rengör alla sorters smycken

by Redaktionen

Lotion, tvål och vardagslort är bara några av de saker som kan smutsa ner dina smycken och ta glansen från ädelstenar. För att få ditt bling att glänsa som nytt så delar vi några snabba tips för att rengöra din smyckesamling.

 

Få bort missfärgningar från silver

Om du vill rengöra och förebygga missfärgningar finns det produkter som utvecklats just för rengöring av smycken och silver. Men för en hemgjord version av medlet är dessa två alternativ de rekommenderade:

  1. För smycken som tappat glansen, har en matt film på ytan, eller börjar bli missfärgade, blanda några droppar milt tvättmedel med varmvatten och blöt en mjuk trasa. Gnugga smyckena och skölj dem sedan i kallt vatten, och putsa med en duk tills de är torra.
  2. När en mer grundlig rengöring behövs, blanda tre delar bikarbonat med en del vatten. Blöt silvret och applicera blandningen med en mjuk och luddfri trasa. Jobba in blandningen i alla vrår, byt ut trasan när den blivit grå, skölj sedan av smyckena och putsa de torra. Undvik att gnugga silverpläterade smycken för mycket då detta kan slita ner ytan.

Dessa tekniker fungerar, men kom ihåg att dessa metoder inte innehåller ingredienser som skyddar missfärgningar, vilket professionella produkter har.

Ge ditt guld ett bubbelbad genom att hälla några droppar milt diskmedel i en liten skål med natriumfritt bordsvatten eller kolsyrat vatten (bubblorna löser upp smuts). Placera smyckena i en liten sil och placera denna i en skål där de blötläggs i runt fem minuter. Svep runt dem och fiska sedan ur varje smycke en i taget och borsta det med en mjuk tandborste. Lägg tillbaka varje smycke i silen och skölj under rinnande vatten. Torka sedan dem torra med en mjuk trasa.

Då pärlor är så porösa tappar de lätt sin lyster. Vare sig det är äkta, odlade eller inte äkta pärlor måste du rengöra dem med försiktighet. Lägg de först på en mjuk duk. Doppa sedan en ren liten sminkborste i en bladning av varmt vatten och lite schampoo och rengör en pärla i taget. Skölj slutligen pärlorna med en ren fuktig trasa som vridits ur ordentligt. Låt pärlhalsband torka noga för att undvika att tråden töjs ut. Denna metod som inte består i att blötlägga fungerar även för den porösa stenen turkos.

För specialgjorda smycken, särskilt om stenar limmats fast, bör du doppa en trasa i den bubblande blandningen med diskmedel och vatten, och gnugga försiktigt bort fläckar och smuts. ”Skölj” sedan med en trasa som fuktats med vanligt vatten. Putsa torrt och lägg smyckena med framsidan nedåt så att fukten inte samlas i vrår eller bakom stenar. Då stenar ofta är pålimmade bör du inte blötlägga dessa smycken vilket kan leda till att stenar lossnar.

Hur du håller dina smycken fina längre

Ta alltid av dig ringar när du tvättar händerna eller smörjer in dig med kroppsprodukter, detta håller smuts borta från dem. Efter att du burit dina pärlor bör du torka av kroppsprodukter och parfym med en mjuk duk. När det kommer till silver glänser det mer ju mer det bärs (friktion förhindrar missfärgning) så låt det inte glömmas bort i smyckeskrinet! Om du inte använder smyckena ofta är det klokast att förvara dem i en påse mot missfärgning.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar